Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Egyiptom

Szinte mindenki álma közt szerepel, hogy életében legalább egyszer eljusson Egyiptomba, hogy lássa a Gisai Piramisokat, Luxor csodálatos emlékeit, a Karnaki templomot, a Hatsepsut templomot, a Királyok-völgyét, hogy hajózzon egyet a Nílus folyón, s mindezek mellett egy nagyszerű tengerparti nyaralásban is részesülhessen. De azok, akik a csodálatos víz alatti élővilágban szeretnének gyönyörködni, azok is jó helyen járnak, hiszen a Vörös-tenger az egyik legszínesebb, legcsodálatosabb a maga színes halaival, korallzátonyaival. És ez még nem minden, hiszen a Fáraók-földje még ennél is sokkal többet kínál. Most itt a remek alkalom, hogy valóra váltsa álmait, és részt vegyen egy felejthetetlen tengerparti nyaraláson, vagy egy egyiptomi körutazáson.

Tovább olvasomBezárom

Egyiptom hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok:
Hazautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevél, valamint vízum szükséges, mely irodánkon keresztül szerezhető be. Egyéni vagy telepített vízum nélkül az utazást nem garantáljuk. Egyiptomba érkezés után hét napon belül be kell jelentkezni a rendőrségen. A szállodák vendégeink részére elintézik ezt a hivatalos formaságot. A vámmentesen bevihető mennyiség dohányáruból 10 doboz cigaretta, 25 db szivar vagy 200 gramm dohány, maximum 1 liter szeszesital, valamint a személyes használatra szóló parfüm mennyiség. Személyes ékszereket és más értékes tárgyakat (videokamera) a beutazáskor be kell jelenteni, ezeket aztán az útlevélbe is bevezetik.

Hivatalos pénznem:
Egyiptomi font LE (kb. 1 LE=40 HUF, 1 USD=5,5 LE, 1 EUR=7,4 LE), váltópénzük a piaszter, pénzváltás bankokban, szállodákban javasolt. Hitelkártyákat, utazási csekkeket a legtöbb szálloda és bank elfogad. Az egyiptomi font nem konvertibilis, csak Egyiptomban váltható, az országból való ki és bevitele TILOS! Kérjük a zökkenőmentes hazautazás érdekében indulás előtt váltsák vissza konvertibilis valutára a megmaradt fontot.

Vallás és nyelvek:
Egyiptom lakosságának 80%-a szunnita mohamedán, 20%-a kopt keresztény. Egyiptomban az arab nyelv egyik dialektusát beszélik, az állami nyelv azonban mégis az irodalmi arab. Az arab betűket jobbról balra írják, a számjegyeket viszont balról jobbra. Hogy el tudjuk olvasni mindenekelőtt a pénzérmék értékét, ajánlatos megjegyezni az arab országokban használatos számjegyeket. A hivatalos nyelv az arab, de üdülőterületeken beszélik az angol, német és francia és orosz nyelvet.

Hálózati feszültség:
230 V, az európai normának megfelelően, a konnektorok szabványa azonban eltérhet a magyartól.

Egészség:
Kötelező védőoltás nincs. Csapvíz nem fogyasztható! Lehetőleg kerüljék a jeges italokat, a hámozatlan gyümölcsöket és a zöld salátákat, nyers ételeket! Hasmenés legtöbbször a kimerültség, a szokatlan konyha, a túlságosan hideg italok és a klímaváltozás következménye. Elkerülése érdekében palackozott italok fogyasztását javasoljuk, valamint tüneti kezelésére való felkészülés úti házi patika öszszeállításával: egy-egy gyógyszer bélbetegségek, láz, megfázás, keringési rendellenességek ellen, rovarcsípés elleni szer, kötszerek, valamint magas fényvédő faktorú napkrém. érdemes betegségbiztosítást kötni, mivel az orvosi ellátás drága az üdülőhelyeken.

Devizaszabályok:
Tetszőleges konvertibilis valuta korlátlanul bevihető, kivitele csak a bevitt értékig lehetséges.

Ruházat:
Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs, valamint a hűvösebb estékre melegebb ruhadarab. Mecsetek látogatásakor az iszlám országok szigorú erkölcsi szokásai miatt tiltott a sort, valamint a miniszoknya és a kivágott női ruha viselete.

Helyi idő: + 1 óra Magyarországhoz viszonyítva.

Telefon, posta:
Egyiptom hívószáma: 0020, hazatelefonáláskor Magyarország 0036 hívószámmal hívható. A nyilvános telefonkészülékek száma csekély. A mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes. A legmegbízhatóbb módon a nagy szállodák és a repülőtér postaládáit ürítik. A küldemények 8-10 nap alatt érnek célba.

Fényképezés, filmezés:
Katonai létesítményektől, hidaktól és kikötőktől eltekintve mindenhol szabad fényképezőgéppel vagy videokamerával külső felvételeket készíteni. Tilos azonban fényképezni az Egyiptomi, a Kopt, az Iszlám, valamint a Luxori Múzeumban, továbbá az összes thébai és szakkarai sírkamrában. A fényképezési tilalmat ne szegjék meg, a villanófény árt a falfestményeknek! Aki embereket szeretne fényképezni, tegye azt tapintattal – különösen a mecsetekben és a szegénynegyedekben – előtte kérjen engedélyt.

Baksis:
A borravaló Egyiptomban a dolgok természetes velejárója, elfogadott szokás, ami nagyban megkönnyíti az ügyintézés menetét. Extra szolgáltatások előtt nyithat ki kapukat. Összege általában 5-10%, a helyi idegenvezetőktől, a szállodák személyzetén át a legcsekélyebb szolgáltatásokért is elvárják. A társas utaknál itthon, az utazás megkezdése előtt kerül befizetésre egy összeg ennek céljából (szervizdíj), irodánk gondoskodik annak elosztásáról, mely értelemszerűen nem azonos az éttermi fogyasztásnál illendő vagy az extra kiszolgálásért „járó“ borravalóval. Megértésüket előre is köszönjük!

Programok, vásárlás:
Bizonyos ünnepek befolyásolhatják a programok időrendjét, egyes helyszíneken a helyi szabályok nem teszik lehetővé magyar idegenvezető közreműködését (pl.: Egyiptomi Múzeum, királyi sírok). A városnéző programok szinte mindig vásárlási lehetőséggel egészülnek ki (papirusz, alabástrom, illatszer), amely nem kötelező, de rövid pihenést és egyedi színfoltot jelentenek a feszített programban. Vásárláskor illik alkudni az árakból. Bazárban, utcai árusoknál ételt és nem palackozott italokat ne vegyenek! Az éttermek és szállodák, valamint a kulturált üzletek árai elfogadhatóak és áruik is megbízható minőségűek. Tájékoztató jellegű árak: palackozott víz: 3-4 Font, helyi Stella sör: 8-10 Font, export Stella: 17- 20 Font, 1 cs. kétszersült: 1,5 Font.

Nyitva tartási idő, ünnep:
A normál munkahét Egyiptomban szombattól szerdáig tart, ezért csütörtöki és pénteki napokon a bankok, hivatalok, bazárok zárva tartanak, néha szombaton is. A kisebb üzletek, pénzváltók viszont gyakran éjfélig is nyitva tartanak. Péntek a törvényes munkaszüneti nap. Általában naponta 08.30- 14.00 és 17.00-20.00 között tart a munkaidő, a ramadán alatt ez változhat. A repülőtéren és a nagy szállodákban működő kirendeltségek minden nap üzemelnek, gyakran éjjel-nappal.

Szállodák, szállodahajók:
Besorolásuk eltér a megszokott, európai standard besorolásoktól. A szobák elosztásának joga a szállodákat illeti, a külön kívánságokat továbbítjuk. A kikötőben a hajók egymás mellett párhuzamosan állnak, így a hajóra szállás más hajókon történő keresztülhaladással oldható meg. Esténként a motorok zaja és az esti programok zenéje zavaró lehet. A szállodáknál leírt tudnivalók itt is érvényesek. A szállodai szobák megszokott méreténél kisebb kabinokkal kell számolniuk, ezért pótágyon csak egy 12 éven aluli gyermek helyezhető el.

All inclusive szolgáltatások:
Többnyire a szállodák saját szervezésű programjain (sport, vetélkedők, animáció) történő díjtalan részvételt jelentik, valamint egyes sporteszközök használatát (ez szállodánként eltérő lehet). Nem tartalmazzák viszont a különféle vízisportokat, motorizált sporteszközöket, fitnesz, wellness szolgáltatásokat.

Minibár:
A szállodák többségében hűtőszekrény is található a szobákban, amit kérésre feltöltenek – térítés ellenében, így minibárként is szolgál.

Strandhasználat:
Egyiptomban a szállodák többsége rendelkezik saját partszakasszal, ezért a medencénél és a strandokon a napernyőket, napágyakat ingyenesen vehetik igénybe. Strandtörülközőket a recepción is lehet bérelni.

Zsilipezés:
A hajóutak során átkelnek az Esna-i zsilipen. A forgalom igen nagy, ezért időnként torlódásra lehet számítani. A Nílus különösen alacsony vízállása esetén (januárban és júniusban) a program változhat, egy-egy szakaszon csak autóbusszal folytathatják útjukat, vagy hajó helyett szállodában lesz az elhelyezés, a várakozási időt rövidítendő

Abu Simbel:
A repülőgépes túra és a normál program átalakításával, helyi angol nyelvű kísérővel működik Részvételi szándékát kérjük előre egyeztesse irodánkkal. A történelmi autóbuszos túrához magyar idegenvezetőt biztosítunk a megadott létszám felett.

Taxi:
Kairóban a taxi a legkényelmesebb közlekedési eszköz. Noha a városi tulajdonban lévő fekete-fehér taxiknak van taxaméterük, a viteldíjat az idegennek előre ki kell alkudnia. Megszokott dolog, hogy az egy irányba tartók közül többen is
Aki az egyiptomi tengerparti nyaralás mellett dönt, az két népszerű üdülőparadicsom közül választhat, ezek pedig Hurghada és Sharm el Sheikh. Mindkét tengerparton remek minőségű, három-, négy és ötcsillagos szállodák közül választhat, mindegyik hotelben all inclusive vagy a még ennél is többet kínáló, ultra all inclusive ellátást kaphatnak a vendégek. Így ajánlataink között szinte mindenki megtalálja azt, ami a leginkább megfelel igényeinek. Legyen szó remek minőségű tengerparti nyaralásról, szinte luxus színvonalú hotelekben, vagy felejthetetlen egyiptomi körutazásról. Aki pedig nem tud dönteni, a nyaralás és a látnivalók megtekintése között, annak a tengerparti nyaralás az ajánlott, hiszen a számos fakultatív kirándulásnak köszönhetően így is megtekintheti az egyiptomi látnivalók egy részét.

Nyaralás Hurghadán
Kristálytiszta víz, szikrázó napsütés, mesés tengerpart és csodálatos víz alatti élővilág – ez az, ami vár azokra, akik úgy döntenek, befizetnek egy hurghadai tengerparti nyaralásra. De ez még csak egy kis ízelítő, hiszen az egyik legnépszerűbb egyiptomi nyaralóhely számos élménnyel, hangulatos kávézókkal, nagyszerű minőségű szállodákkal, szolgáltatásokkal, gazdag all inclusive vagy ultra all inclusive programmal várja a turistákat.

S ha Egyiptom, akkor nem maradhatnak ki a bazárok sem, külön élményt jelent egy jó üzlettel záruló alkudozás a helyi árusokkal, de szintén kihagyhatatlan program egy kellemes este egy vízipipa és finom kávé társaságában, de a felszíni búvárkodás sem maradhat ki a programok közül. Ez utóbbira a világon az egyik legjobb hely éppen Hurghada, hiszen éppen a Vörös-tenger büszkélkedik a világ legszínesebb víz alatti élővilágával, itt biztosan nem fog unatkozni. S ha a nyaralás mellett szeretné megnézni Egyiptom kulturális, történelmi nevezetességeit, akkor is számos ajánlat közül válogathat, hiszen gazdag fakultatív kirándulási ajánlataink közül választhatja ki azt a programot, amelyik leginkább felkeltette érdeklődését. Legyen szó luxori vagy kairói kirándulásról, jeep safariról, hajókirándulásról vagy delfin-showról, ajánlataink között mindegyiket megtalálja.

Nyaralás Sharm El Sheikh-en
A napközbeni tengerparti fürdőzés és a vacsora után este érdemes kimenni a városközpontba, azaz a Naama Bay-re, ahol számos kávézó, étterem várja a turistákat. Itt remek lehetőség nyílik arra, hogy egy finom török kávé társaságában kipróbálja az egyik helyi jellegzetességet, a különböző gyümölcsös ízesítésű vízipipát. De ugyanitt számos lehetőség kínálkozik a vásárlásra – ne feledje, Egyiptomban nemcsak érdemes, de szinte kötelező is az alkudozás. S ha ügyesen csinálja, akkor a lehető legalacsonyabb áron viheti haza a kiszemelt terméket.

Sharm el Sheikh egy igazi búvárparadicsom, de ez az egyik legjobb hely a felszíni búvárkodás szerelmeseinek is. A csodás korallok, a szivárvány minden színében pompázó halak látványa lenyűgöző – éppen ezért szinte bűn otthon hagyni a felszíni búvárfelszerelést. Aki pedig a nagyszerű nyaralás mellett szeretné megtekinti Egyiptom történelmi, kulturális látnivalóit, a fakultatív kirándulások közt az is számos program közül válogathat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!