Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Finnország

Hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, kristálytiszta folyók és tavak, harapnivaló friss levegő, fehér éjszakák és sarki fény - Finnországban a természet csaknem érintetlen szépségében tárul elénk. A szigetek ezrei közötti hajókirándulások hangulata vagy a lappföldi táj méltóságos csendje felejthetetlen élményeket ígér, amelyeket máshol aligha élhetünk át. Az "ezer tó országáról" tudnunk kell, hogy legalább 190 ezer tava van. Finnországban mindenki megtalálhatja a neki tetsző úti célt. Az imponálóan jól szervezett városok kulturális és szabadidős létesítményei óriási választékot és világviszonylatban is magas színvonalat nyújtanak. Mégis azok fogják leginkább megtalálni a számításukat, akik a rohanó hétköznapok, a városok zaja elől akarnak elvonulni, hiszen a védett természet különleges lehetőséget kínál az aktív pihenésre.

Tovább olvasomBezárom

Finnország hasznos tudnivalók

Államforma
Köztársaság

Beutazási feltételek
Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

Biztonság
A közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Diplomáciai képviselet
Nagykövetség és Konzuli hivatal, Helsinki
Cím: 00340 Helsinki , Kuusisaarenkuja 6.
Telefon: 00-358-9-48-41-44
Ügyelet:00-358-40-820-9569
Fax: 48-04-97

Egészségügy és orvosi ellátás
A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a finn állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Főváros
Helsinki (570 ezer lakos)

Hivatalos nyelv
Finn és svéd. Gyakorlatilag mindenki beszél angolul.

Gyerekek
Finnország rendkívül gyerekbarát hely. Nagyon sok helyen van színvonalas játszótér, játszószoba, pelenkázóhely. A közlekedési eszközök tiszták és kényelmesek.

Időjárás
Helsinkiben nyáron 21, télen -3, Észak-Finnországban nyáron 14, télen -12 fok az átlagos napi csúcshőmérséklet. Nyáron rövidujjú inget és pulóvert, illetve esőkabátot egyaránt érdemes vinni. Télen a normál téli utcai ruházat elegendő. A programokhoz (pl. hómobilozás) a szervezők biztosítják a különleges ruhát.
Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos. Decemberben Helsinkiben kb. napi 4 órán át van világos, míg északon néhány héten át nem kel fel a nap. Csapadék bármikor előfordulhat.

Időzóna
Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra Finnországban.

Költségek
Finnországban a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk. Az éttermi étkezés és az alkohol drága, de a piacokon és a szupermarketekben kedvezőbbek az árak. Sok esetben lehet a magyarországiaknál alacsonyabb áron venni jó minőségű ruhát.

Néhány jellemző ár:
múzeumi belépők 5-8 euró, olcsó éttermi ebédmenü 8-10 euró, ásványvíz szupermarketben 1 euró.

Közlekedés
Finnországban az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is igen kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.
A vasút megbízható, pontos, tiszta, kényelmes. Nagyobb távolságra érdemes repülővel menni.

Lakosság
Kb. 5,3 millió fő

Országhívó kód: +358

Utazás
Budapest és Helsinki között repülővel érdemes menni. Számtalan vidéki városba van átszállási lehetőség, ám előfordulhat, hogy az oda és/vagy a visszaúton Helsinkiben kell éjszakázni.

A helsinki repülőtérről a legolcsóbban a 615-ös és a 617-es busszal juthatunk be a központba (kb. 3-5). A Finnair busza a Főpályaudvarhoz megy. Kényelmesebb, de drágább: az ára kb. 6-7 euró. Több ember esetén érdemes Airport Taxival menni, amellyel kb. 30 euróért juthatunk el az általunk megadott címre.
Szállások
Szinte valamennyi szálloda tiszta és jó színvonalú. A finnek a kívülről jellegtelen, belülről kényelmes szállodákat kedvelik. Az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek száma viszonylag alacsony. A szállodák között sem árban, sem minőségben nincsen nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy egy háromcsillagos szállodai szoba nem sokkal kerül többe egy éjszakára, mint egy ifjúsági szállás kétágyas szobája az ágynemű, a törülköző és a reggeli felárával.

Szokások
Az északi országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A finnek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek.

Finnország - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - a világ egyik legdemokratikusabb országa. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség.

Rovaniemi
Lappföld fővárosa, és egyben legnagyobb városa.
Az északi sarkkör mellett fekszik, a Kemijoki és Ounausjoki összefolyásánál. Rovaniemi nemzetközi egyetemi város, vásárváros, sport és kulturális központ, Finnország 13. legnagyobb városa.
A Rovaniemi szót a számi nyelvből eredeztetik. "Roavve" számi nyelven dombot jelent, vagy régi tűzrakóhelyet. A dél-lapp nyelvjárásban a "rova" szó kőhalmot vagy sziklát jelent.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!