Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Horvátország

A magyar turisták legkedveltebb úticélja a kristálytiszta vízéről híres Adria. A rendkívül tagolt partszakasz szebbnél szebb üdülőtelepülései és a számtalan szigeten található kisvárosok mindegyike rabul ejti a látogatót. Az ország területén négy kultúra találkozik: a keleti és nyugati, valamint a közép-európai és déli kultúrkör, melyeknek köszönhetően Horvátország messze földön híres különleges műemlékeiről. A horvát emberek vendégszeretete, a csodálatos színekben pompázó tenger, a parti éttermek különlegességei mind-mind egy felejthetetlen vakáció zálogai. A Nyugat- és Kelet-Európa találkozásának törésvonalán elhelyezkedő ország az idők folyamán jócskán kivette részét a nehézségekből, de miután magába szívta a latin, a velencei, a Habsburg és a szláv hatásokat, kialakította saját, semmihez sem hasonlíthatón karakterét. A szigetekkel, félszigetekkel és öblökkel tarkított horvát tengerpart számtalan üdülővárosa várja a pihenni vágyókat!

Tovább olvasomBezárom

Horvátország hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok
Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak az országba, és 90 napig mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül ott tartózkodhatnak. Fontos, hogy a személyi igazolványnyal még nem rendelkező kiskorú magyar állampolgár továbbra is csak útlevél birtokában utazhat.

Időeltolódás:
Magyarországgal azonos időzónába esik, nincs elté- rés a közép-európai időszámításhoz viszonyítva. Hivatalos pénznem: Horvát kuna (HRk). A legtöbb nemzetközi hitelkártyát elfogadják a nagyvárosokban és az üdülőhelyeken, de feltétlenül legyen nálunk készpénz is, mert nem valószínű, hogy a kisebb településeken is használni tudjuk a hitelkártyánkat.

Hivatalos nyelv:
Horvát. A szállodák többségében beszélnek angolul és németül is.

Áram: 220 volt.

Egészségügyi előírások
A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az egészségügyi ellátás színvonala jó. A nagy meleg, a szokatlan étrend miatt előfordulhatnak gyomorpanaszok, a légkondicionálás erős és a nap sugárzása rendkívüli, ezért ajánlatos megfelelő gyógyszereket, házipatikát az útra vinni. A csapvíz iható, de fogyasztásra a palackozott ásványvizeket ajánljuk. A strandokon strandcipő vagy papucs viselete ajánlott!

Közlekedés:
Az általános szabályok érvényesek. A kisebb üdülő- helyek teljesen biztonságosak. A nagyvárosokban fokozottan kell figyelni a zsebtolvajok miatt, főleg a zsúfolt turista helyeken. Autóbérlés esetén ne hagyjanak a gépjárműben semmilyen értéktárgyat, illetve utazás során is tartsák az ajtókat és az ablakokat bezárva. Minden helyzetben figyeljen okmányaira és értékeire. A szállodák semmiféle elveszett tárgyért vagy értékért nem vállalnak felelősséget.

Ételek, italok
A horvát konyha az ország sajátosságai miatt rendkívül változatos. Az ország belsejében a magyarországiéhoz hasonló ételek népszerűek, míg a tengerparton a mediterrán hatások dominálnak. Mindenképpen érdemes kipróbálni a tengerparti éttermek halételeit és tengeri különlegességekből készült specialitásait. A dalmát sonka és sajt messze földön híres.

Diplomáciai képviseletek:
Magyarország nagykövetsége 10000 Zágráb, Pantovcak 255–257. tel.: (385)-1-4890-906
A horvát Adria három nagy területre osztható, a legészakibb része az Isztria-félsziget, majd középen található a kvarner-öböl a hozzá tartozó szigetekkel, míg legdélebben, Dalmácia, mely egyben a leghosszabb partszakasz. Isztriai-félsziget Az Adria északi részén elhelyezkedő rendkívül változatos félsziget népszerűsége évről évre növekszik. tengerpartja általában sziklás, a festői szépségű kis öblökben találunk kavicsos, néhol mesterségesen kialakított homokos strandokat is.

Porec
Porec Horvátország egyik legjobban kiépített turistaparadicsoma, a városmagtól északra és délre 10 km hosszan húzódnak az üdülők, szállodák. Gyönyörű, fallal körülvett óvárosában sétálva gótikus és barokk stílusú palotákat, ó- és középkori emlékeket találunk. Mindenképpen érdemes felkeresni az Euphrasius Bazilikát, amelynek világhírű mozaikdíszítése Porecet – Velence és Ravenna után – az Adria-vidék harmadik legjelentősebb bizánci műemlékvárosává emelte.

Rovinj
Az Adria ékszerdobozaként emlegetett város rászolgált a nevére. Óvárosa, mely egy kis félszigeten, egy dombra épült, rendkívül hangulatos sikátorokkal, tengerparti éttermekkel, kávézókkal kellemes napközbeni vagy esti kikapcsolódás. A várostól délre, a parton és a partközeli szigeteken terülnek el Rovinj üdülőkörzetei.

Pula
Pula az Isztria legnépesebb városa, régióközpont. A hét dombra épült várost a turisták elsősorban római emlékei és környékének lankás strandjai miatt keresik fel. Az aréna talán a leginkább épen fennmaradt amfiteátrum a világon, de az Augustus-templom és a Sergius diadalkapu is a város méltó dísze. Fürdésre alkalmas strandok a várostól délre elhelyezkedő tengeröblökben.

Medulin
Ismert üdülőhely a félsziget déli csücskén, kb. 10 km-re Pulától. Éttermek, presszók, vendéglők, kávéházak, valamint élőzenés szórakozóhelyek várják a vendégeket.

Rabac
Rabac üdülőterülete egy szép öböl partján található, ahol píneaerdők árnyában szállodák és kempingek, sziklás és homokos tengerpartok várják a nyaralókat.

Kvarner-öböl és szigetei
Hazánkhoz ez a partszakasz esik legközelebb, ezért rendkívül kedvelt a magyar turisták körében. Rendkívül gazdag domborzata, kopár és zöldellő szigetei, hangulatos városai mindenkit elvarázsolnak.

Crikvenica
Crikvenica, ez a patinás fürdőhely, a horvát tengerpart egyik legszebb részén helyezkedik el. szép parkok, kávéházak és üzletek találhatók a parti sétány mentén. A környék turisztikai és természetrajzi nevezetességeinek felkeresésére is kiváló kiindulási pont.

Kraljevica
A kvarner-öböl rangos nyaralóhelyeihez képest viszonylag új település, kikötője révén már a 19. sz. folyamán jelentős, hajógyárat is üzemeltető tengeri kereskedelmi központtá nőtte ki magát, a századelőn pedig meghódította a nyaralók szívét is.

Opatija
A kvarner-öböl legpatinásabb üdülővárosa. Pompás villái, elegáns szállodasora a legmagasabb igényeket is kielégítő idegenforgalmi kínálattal várja a látogatókat. Mindez csodálatos természeti környezettel, rendkívül kellemes mikroklímával, színvonalas és gazdag kulturális-szórakoztató programkínálattal párosul.

Krk-sziget 
Horvátország legnagyobb szigete, mely a változatos domborzatának és strandjainak köszönhetően a turisták kedvelt célpontja. A sziget nyugati része lankásabb, itt található a szállások nagy része, de érdemes egy túra keretében a keleti részen magasodó hegyvidéki erdőket is megcsodálni. 

Rab-sziget 
Rab-sziget az egyik leglátogatottabb üdülőközpontja Horvátországnak. népszerűségének oka a rendkívül kedvező éghajlat, a szinte állandó napsütés ellenére Rab nem kopár. Az üde, zöld növényzetet a szigeten található több mint 300 édesvízi forrás élteti. Rab ,,egyvárosos” sziget. Bár a partvonalon számtalan szép öböl csábítja a látogatókat, mégis az 1800 lakosú Rab városán kívül nemigen alakult ki más nagyobb város. 

Petrcane
Zadar közelében található kis üdülőtelepülés. Mindenképpen érdemes egy kellemes kirándulást tenni innen Zadar szépséges Óvárosába.

Omis
Gyermekes családok részére kimondottan ajánlott üdülőhely, hiszen itt található az Adria legsekélyebb része. Omis városában számtalan vendéglátóhelyet, kisebb üzletet találunk, valamint rendkívül közkedvelt a város homokos szabad strandja is.

Korcula
A Dalmácia déli részén található szigetet a legzöldebb szigetként szokták emlegetni gazdag növényvilága miatt. tengerpartja köves és sziklás, helyenként homokos. történelmi múltjának emlékei, valamint kulturális látnivalói az idelátogató turistáknak maradandó élményt nyújtanak.

Starigrad-Paklenica
Zadartól 40 km-re és az autópályától 10 km-re fekszik úti célunk, Starigrad-Paklenica városa. A csendes tengerparti kisváros az antik Argiyruntum város alapjain épült. A Paklenica Nemzeti Park bejárata is itt található. A településen a hegy és a tenger találkozását élhetik meg az ide látogatók, és emiatt kedvelt a fürdőzők és a túrázók körében egyaránt. Hosszú kavicsos strandjai miatt kiváló gyermekes családoknak. Az óváros hangulatos utcáin nyaranta több alkalommal „halászesteket” szerveznek, hal és bor mellé olíva olajat és kenyeret kínálnak, a jó zene mellett garantált a jó hangulat.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!