Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

India

India szinte minden régiója híres valamilyen kézműipari termékről. Lehetetlenség megállás nélkül elmenni a kasmíri vagy jaipuri szőnyegkereskedések mellett, ahogy hosszasan elcsodálkozhatunk a Varanasi és környékén gyártott selymek, és azokból készült csodálatos szárik láttán is. India hallatán kinek ne jutnának eszébe a füstölők, a henna, vagy a jóga, a Gangesz és Síva, a különleges indiai konyha. Indiában az ember úgy érzi, egy másik világba csöppent.

Tovább olvasomBezárom

India hasznos tudnivalók

Főváros: Delhi
Időeltolódás: télen +4,5 óra, nyáron +3,5 óra
Elektromosság:
220 V, a csatlakozó hárompontos, ezért adapter szükséges.

Pénznem:
indiai rúpia (INR); A legismertebb hitelkártyákat –Masters, Visa, American Express, Diners - a nagyobb városokban sok helyen elfogadják. A 10.000 USD feletti valutát a vámnál be kell jelenteni.

Egészségügyi előírások:

Az utazónak fokozottan kell ügyelnie a higiéniára. Csak palackozott vizet szabad fogyasztani. Lehetőleg kerülendő a jég fogyasztása, mivel ismeretlen eredetű vízből is készülhet. Nyers ételek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott! Szállodákban, éttermekben a higiénia általában elfogadható, főtt-sült ételek fogyasztása ajánlható, míg nyers ételek (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztásánál nem árt az óvatosság.
Kötelező védőoltás nincs. A malária veszélye vidéken, meleg és párás éghajlatú területeken fokozottan fennáll. A helyi orvosok nagyon jó gyógyszerekkel rendelkeznek, aggodalomra nincs különösebb ok.
Állóvízben, folyókban fürödni kifejezetten veszélyes lehet, mivel az európai ember szervezete nincs felkészülve az indiai folyók és tavak mikrobiológiájára.

Hivatalos nyelv:
hindi, 21 regionális nyelv; egyéb beszélt nyelvek: angol
Országhívószám: +91
Éghajlat: Trópusi, szubtrópusi. Indiában három évszak van. A száraz hűvös tél novembertől februárig tart, ilyenkor a havi középhőmérséklet nem csökken 10 °C alá. A száraz, forró tavasz márciustól májusig tart, az esős évszak, azaz a monszun pedig májustól októberig söpör végig az országon.

Közbiztonság:

A turisták által látogatott helyeken jó a közbiztonság, de értékeikre ügyeljenek.

Helyi viszonyok:

A nagyvárosokban nagy a zsúfoltság, az emberek nagyon közvetlenek, megnyilvánulásaik gyakran tűnnek indiszkrétnek. A hölgyeknek nem árt férfi kísérettel közlekedniük. India az óriási ellentétek országa, számítsunk arra, hogy a mérhetetlen gazdagság és a végtelen nyomor szorosan egymás mellett él. Rengeteg az utcai koldus (gyerekek is), ha egyszer adtunk nekik valamit, nemigen tudjuk elzavarni őket.

Öltözködés:
Javasoljuk a nem túl feltűnő, visszafogott öltözködést. Férfiaknak ajánlott a hosszú nadrág, hölgyeknek pedig a hosszú szoknya, fedett váll (egy tartalék kendővel is megoldható!), főleg a szent helyek látogatásakor. A párás levegő miatt természetes alapanyagból készült ruházat célszerű. Télen, illetve általában a légkondicionált helyiségek miatt egy pulóver, kardigán szükséges.

Helyi ételek, italok:
Az indiai a világ egyik leggazdagabb, legszínesebb választékú konyhája. Többek között érdemes kipróbálni a tandúri csirkét, a lasszi-t (édes vagy sós joghurtital), a toddi-t (erjesztett pálmanedv).
Aki szereti a curry-vel fűszerezett ételeket, annak az ország maga a gasztronómiai paradicsom.

Beutazási szabályok:
Magyar állampolgár érvényes útlevél és vízum birtokában utazhat be Indiába, mely beszerezhető India Magyarországi Nagykövetségén. A vízum érvényességi ideje 90 vagy 180 nap, amely Indiába való egyszeri vagy többszöri belépést tesz lehetővé.

India Nagykövetsége Magyarországon:
Cím: 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Tel: (06-1) 325 7742 Fax: (06-1) 325 7745
E-mail: chancery@indianembassy.hu
Web: www.indianembassy.hu

Magyarország Nagykövetsége Indiában:
Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi – 110021
Tel: (0091-11) 2611 4737 Fax: (0091-11) 2688 6742
E-mail: huembdel2@vsnl.com
Web: www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi
Indiáról röviden
India 3,3 millió km2 területével a Föld hetedik legnagyobb országa, hazánknál 35-ször terjedelmesebb. Fővárosa Újdelhi. Mesés gazdagsága és színes kultúrája évszázadokon keresztül lenyűgözte a felfedezőket - és rabul ejti a mai kor utazóját is. Sorsdöntő történelmi események (a 200 éves, hihetetlen mértékű és intenzitású gyarmati kizsákmányolás) következtében hatalmas károkat szenvedett: kulturális kincseit megdézsmálták, tönkrement több ezer éves kézműipara, drasztikus változáson ment keresztül mezőgazdasága. Emellett a kasztrendszer és a vallási sok- féleség súlyos öröksége nehezedik az országra. 1947-es függetlenné válása után is megoldásra váró, komoly problémákkal küzd. Mindezek ellenére jelenünkben a világ leggyorsabban növekvő gazdaságát mondhatja magáénak. Földrajzi változatossága lenyűgöző, trópusi tengerpart, havas hegyvidék, dzsungel és sivatag egyaránt megtalálható itt. Eredeti, rendkívül változatos növény- és állatvilágát nem kímélte a civilizáció terjeszkedése. 88 nemzeti park és 44 természetvédelmi terület hivatott azokat fokozottan óvni.

Delhi
Delhi első ránézésre ijesztőnek tűnhet a turistának, akit szeméthegyek, furcsa szagok, tömeg és zaj fogad. Érdemes azonban picit jobban elmerülni a városban, a felszín mögé kukkantani, és meglátni a páratlanul szép építészeti emlékeket, felfedezni a világ egyik legnagyobb bazárját, ahol remek helyi ételeket kóstolhatunk meg. A főváros kiváló kiindulópontot nyújt az agrai és a jaipuri kirándulásokhoz.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!