Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Kuba

Egyfelől szegény és romos, másfelől gazdag és virágzó ország. A városokat, falvakat betöltő zene ritmusától Havanna méltóságteljesen omladozó utcáinak nyüzsgéséig Kuba provokálja és elbűvöli a bemerészkedőket. Az országot színes történelme, a világhírű kubai szivar, a cha-cha-cha, salsa ritmusai, az ízletes koktélok, a barátságos, örök vidám emberek és az ötvenes éveket idéző amerikai életérzés tette ismertté és keresetté. Az idelátogatókat a festői szépségű, fehér homokos tengerpart, azúrkék lagúnák, a kellemes klíma, változatos földrajzi adottságok vonzzák e sokszínű országba.

Tovább olvasomBezárom

Kuba hasznos tudnivalók

Földrajzi fekvés: Karib-tenger
Főváros: Havanna (La Habana)
Hivatalos pénznem: peso (CUC)
Népesség: kb. 11 000 000 fő
Klíma: szubtrópusi
Repülési idő: menetrendtől és átszállásoktól függően kb. 12-14 óra
Érezési repülőtér: Havanna (HAV)

Be- és kiutazási szabályok:
A hazautazástól számított további 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni. Magyar állampolgárok részére a belépéshez turista kártya kiváltása kötelező, mely megvásárolható irodánkban; amennyiben a tartózkodás meghaladja a 30 napot, akkor a Bevándorlási Hivatalban lehet meghosszabbítani. Az országba való belépés feltétele a kubai hatóságok által is elfogadott baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás megléte, mely irodánkban megköthető. Kuba elhagyásakor kb. 25 CUC kilépési illetéket kell fizetni. Élelmiszerek bevitele nem engedélyezett. Személyes ékszereken, értékeken, kamerán kívül az országba bevihető 2 üveg szeszesital, egy karton cigaretta. Ajándékok bevitele 50 USD értékig vámmentes. Az országból 50 szál szivar, 1,5 l (kb. 2 üveg) szeszesital hozható ki vámmentesen. A vásárlást igazoló számla felmutatásával további plusz 50 szál szivar kihozható.

Időeltolódás: -6 óra

Hivatalos pénznem: kubai konvertibilis peso (1 CUC = kb. 0,9 EUR), melynek bevitele és kihozatala tilos. Fizetni a helyi fizető eszközzel (CUC) lehet. A Nemzetközi hitelkártyákat ATM készpénzfelvételre lehet csak használni. Az amerikai érdekeltségű bankok által kiállított bankkártyák nem működnek Kubában! A legcélszerűbb EUR készpénzt vinni.

Hivatalos nyelv: spanyol

Hivatalos vallás: katolikus

Áram: 110 Volt, átalakító használata szükséges.

Egészségügyi előírások:
Kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvízfogyasztásra nem alkalmas, de mindenhol kapható palackozott víz.

Borravaló:
Elvárt mértéke átlagosan a 1 – 2 EUR.

Ételek, italok:
A kubai konyhában az afrikai és spanyol ízek keverednek. Alapanyag főként a rizs, bab, burgonya, csirke – és sertéshús. Rendkívül ízletes szószokat és mártásokat használnak a salátákhoz és a húsételekhez. Nemzeti italuk a világhíres rum.

Ruházat:
Könnyű len- és pamutruházat ajánlott

Telefonálás:
Kuba nemzetközi hívószáma 0053; Magyarországot a 0036 hívószámmal hívható. Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes.

Diplomáciai képviselet:
Kubai Köztársaság Magyar Nagykövetsége:
1026 Budapest, Harangvirág u. 5.
Tel: (1) 325-7290; (1) 438-5950

Magyar Köztársaság Havannai Nagykövetsége:
Calle G. No. 458. entre 19 y 21. Vedado, La Habana
Tel: 0053-7-833-3365; 0053-7-833-3346 Fax: 0053-7-833-3286
Havanna
Kuba legendás fővárosa egyedülálló hangulatával mindenkit magával ragad. Az igazi karibi nagyváros bővelkedik kulturális és történelmi látnivalókban, építészeti remekekben. Pezsgő éjszakai élet, kitűnő salsa- és jazzklubok várják a turistákat.

Varadero
Kuba és egyben a Karib-térség legnagyobb üdülővárosa, mely Havannától 140 km-re található. 20 km hosszú tengerpartján szállodák sokasága sorakozik. Csodás, fehérhomokos karibi strandok, trópusi környezet várja a turistákat.

Trinidad
Kuba déli részén, a Karib-tengeri oldalon fekszik, az ország középső részén, 350 km-re Havannától. Az egyik legjelentősebb turisztikai célpont Kubán belül, a kubai körutazások kötelező állomása. Gyönyörű, fehérhomokos tengerpartja és látnivalókban bővelkedő óvárosának köszönheti népszerűségét. Trinidad óvárosa szinte eredeti állapotában maradt fenn. Aki ide látogat, az egy időutazáson is részt vesz, hiszen itt megállt az idő. Trinidad 1988 óta az UNESCO világörökség része! Trinidad tengerparti része, az Ancon félsziget mintegy 4 km hosszú fehérhomokos, kitűnő tengerpart, mely ideális a tengerparti pihenésre. Aki a mindig kellemes hőmérsékletű, csodálatos Karib tenger partján kíván nyaralni, annak tökéletes célpont Trinidad. A közelben található Escambray hegység pedig tovább gazdagítja a turisztikai látnivalókat, ha valaki a tengerpart és városnézés után dzsungeltúrára, természetjárásra, vagy akár vízesésben fürdésre vágyna. Déli fekvésének köszönhetően itt egész évben strandidő várja az ide látogatót. 

Holguin
Kuba negyedik legnagyobb megyéje az ország keleti részén. Kolumbusz itt ért partot 1492-ben, naplójában pedig így emlékezett: „Ez a legszebb föld, amit emberi szem valaha látott”. A „trade wind” szinte egész évben fúj, ezért kellemes klímát biztosít. Kulturális és természeti adottságai, valamint az elmúlt 10-15 év jelentős turisztikai fejlesztései ideális célponttá teszik a turisták számára. Holguinból Kuba Keleti országrészét tudjuk felfedezni, innen könnyen megközelíthető az ország második fővárosa, Santiago de Cuba, melyet eddig csak azok láthattak, akik egy egész országot átszelő nagy körutazásra vállalkoztak! Itt bőven van látnivaló! 34 folyó és 6 vízesés, 5 tengeralatti védett terület, 19 történelmi és kulturális látnivaló, 22 öböl valamint 60 km hosszú, kiváló, fehérhomokos tengerpart várja a turistát! Sőt, itt található az ország egyik legjobb szállodája a Paradisus Rio de Oro is! Keleti fekvésének köszönhetően pedig védett a téli frontok ellen, itt egész évben fürdésre - napozásra alkalmas az idő!

Cayo Coco

Kuba északi oldalán, az ország középső részén, az Atlanti Óceán partján található, a „Jardines del Rey” (Király kertjei) szigetcsoport tagja. A sziget egy 27 km hosszú töltésen közelíthető meg a tengeren keresztül. Gazdag madárvilágáról is ismert, jellemző madarai a pelikán és a rózsaszín flamingók. Cayo Guillermo tengerparti szakaszát egy rövid autóút köti össze Cayo Coco szigetével, itt találhatóak a környék legszebb tengerpartjai, köztük a híres „Playa Pilar” melyet az ország legszebbjei között tartanak számon. Itt sorakoznak a kitűnő All inclusive hotelek is. 

Cayo Santa Maria
Kuba északi oldalán, az Atlanti Óceán partján található, Havannától 360 km-re. A szigetet a szárazfölddel egy 48 km-es híd és töltéssor köti össze, mely átszeli a tengert csodálatos látványt nyújtva. Tökéletes tengerpartjainak és az újonnan épült kitűnő hoteleknek köszönheti népszerűségét a mindig újat és jobbat kereső turisták körében. Hat tengerparti szakasza mintegy 11 km hosszú, fehérhomokos exkluzív tengerpartot biztosít az itt üdülőknek. 


Iratkozzon fel hírlevelünkre!