Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Marokkó

Egy ország, ahol megelevenedik az Ezeregy éjszaka világa, és ahol Nyugat-Afrika vándor népei, varázslói szinesítik a mindennapokat. Ebben a közel 700 000 km2 területű országban, csodálatos tájakra juthatunk el. Egyedülálló élmény, hogy az Atlasz-hegység hófedte csúcsait egy pálmafaliget árnyékából szemlélhetjük, az Atlanti-óceán mesés homokstrandján heverünk, miközben a müezzin hangjára indul a nap, vagy a szukok kavargó világával megtelve egy mór palota narancsillatú kertjében teázgathatunk forró délutánokon. Ki ne vágyott volna valaha a klasszikus filmből olyannyira ismert Casablancába?

Tovább olvasomBezárom

Marokkó hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok:
Marokkóba a magyar állampolgárok (30 napig) vízum nélkül utazhatnak be, és a beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél regisztrációs nyomtatvány kitöltése kötelező. Új nemzetközi repülési szabályzat értelmé- ben, amennyiben gyermek csak egyik szülővel vagy nagyszülőkkel utazik, akkor szükséges a másik szülő vagy utóbbi esetében mindkét szülő írásos nyilatkozata, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot (2 tanú aláírásával) magyar és angol nyelven kell megírni.

Időeltolódás:
–2 óra a magyarországi időszámításhoz viszonyítva (–1 óra a nyári/téli időátállítást követően).

Hivatalos pénznem:
Marokkói dirham. Árfolyam (2013 januárjában) 1 euró=11 MAD. Az árakat a legtöbb helyen euróban és USD-ben is azonnal közlik, azonban érdemes elsősorban helyi fizetőeszközben fizetni. Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el.

Hivatalos nyelv:
Arab. Csaknem mindenki beszél franciául is. kiemelt üdülőhelyeken, szállodákban elterjedt a német és angol nyelv ismerete is.

Vallás:
A lakosság nagy része muzulmán vallású. Ramadán idején a hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól stb. Emiatt 2013-ban július 9. és augusztus 7. között a szállodai és utcai szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek.

Áram:
220 volt. nagyrész kétpólusú konnektorok, esetenként hárompólusú konnektorokhoz (3. középen a földelés) adapter szükséges.

Egészségügyi előírások:
A közegészségügyi helyzet megfelelő, járványveszélylyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az európaitól eltérő higiéniai viszonyok miatt gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek egyeseknél. A fentiek miatt a frissen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfé- lék, valamint a kezek alapos mosása, illetve a húsok alapos megsütése javasolt. Bár a városokban a csapvíz ivásra alkalmas, de nem ajánlott csapvizet (és az abból készült jeget) fogyasztani, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Feltétlenül javasoljuk, hogy minden Marokkóba beutazó magyar állampolgár rendelkezzen a tartózkodás idejére érvényes és a legteljesebb (mindenre) kockázati területekre kiterjedő biztosítással. Minden orvosi szolgáltatás igénybe vétele után kérjenek hivatalos számlát.

Egyéb
A külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat. Marokkóban, mint a térség legnyitottabb országában, jelenleg nincs olyan körülmény, amely különleges módon közvetve vagy közvetlenül befolyásolná a magyar állampolgárok beutazását, tartózkodását vagy egyéb érdekeit, és ilyenre a közeljövőben sem számítunk.

Ételek, italok
Az európai hódítók és kereskedelmi befolyás hatására a helyi tradicionális konyhaművészet összeolvadt az európai konyhaművészettel és ennek köszönhetően a jelenkori marokkói konyha igen különleges és egyedi. A fő nemzeti ételek a pastilla, a rétestésztaszerű lángosba töltött fahéjas galambhússal, valamint a tadzsin, amit nehéz meghatározni, mert különböző húsokból is készítik, a közös bennük a tálalási mód: a jellegzetes kúpos fedelű agyagedény.

Diplomáciai képviselet
Marokkói Magyar nagykövetség: 5026 Rabat, Zankat Ait Melloul, Route des Zairs – souissi. telefon: 00-212-37-75-75-03. Ügyelet: 00-212-63-44-48-67 (mobil).
Marokkó egy kicsit mediterrán, ugyanakkor izgalmasan keleties és változatosan afrikai ország, tuaregekkel, berber hegylakókkal, mosolygó arab kereskedőkkel, zsidó és keresztény hatásokkal. Egy ország, ahol megelevenedik az Ezeregy éjszaka világa, és ahol nyugat-Afrika vándor népei, varázslói színesítik a mindennapokat.

Casablanca
Ingrid Bergmann és Humprey Bogart városa. A legnagyobb és legismertebb valamennyi marokkói nagyváros között. Elképesztő nyüzsgés jellemzi éjjel-nappal, a kikötő környéki izgalmas figurák éles ellentétet képeznek az arab világ hercegeinek villanegyedével. Errefelé megfér egymás mellett az arab papucskészítő műhelye és Yves Saint Laurent elegáns butikja, ahogy a luxusautók árnyékában tovaügető csacsik látványa is mindennapos. Casablancában található a nyugati arab világ legnagyobb mecsete, mely a korán szavaival élve, mint egy vízen ringó trón magasodik elénk az óceánból.

Rabat
Rabat Marokkó fővárosa ragyogó fehér házaival marad meg az utazó emlékezetében. A királyság székhelyén a mai modern Marokkóval találkozunk. A királyi Palota épületegyüttese külön városrészt alkot egy szellőjárta dombon, így a királyi család tagjai számára sosem érezhető a nyári hőség. Rabat a francia jelenléttel nyerte el mai arcát, gazdagsága azonban az almohádok, később a sáléi kalózok idejéből ered.

Meknes
A marokkói Versailles. Mesélik errefelé, hogy a város nagy építője, Moulay Ismail, a napkirály udvarát túlszárnyaló építkezéshez harmincezer rabszolgát dolgoztatott, hogy új paradicsomot teremtsen. Az idő azonban a király ellen dolgozott és az emberi lét rövidsége Meknesnek is csak tiszavirág-életű szerepet adott. A befejezetlen város ezzel együtt a birodalom központjává vált.

Fes
A legősibb királyi város, minden fotós álma. sárga, homokszínű házak kiismerhetetlen labirintusa a városközpont. A több száz éves korán-iskolák, a kalapácscsilingeléstől hangos sikátorok és a híres bőrcserzőkádak látványa minden utazó számára ismerős képek. Fesben egy időutazás részesei lehetünk az andalúz, arab, zsidó és európai kultúra ötvözetében.

Marrakesh
Az örök szépség utolsó érintése. „olyan örökkévaló, mint a hó a legmagasabb csúcsokon, és olyan megragadó, mint az Atlasz” – írják róla a megbűvölt utazók. nagy uralkodók harcoltak érte, dinasztiák örökölték, minden idők bölcsei, kézművesei, építészei, festői és szobrászai építették hatalmas palotáit, mecseteit, kertjeit és korán-iskoláit. naplemente idején „izzik a város”. Ahogy csitul a hőség, úgy bukkannak elő Marrakesh filmszerű figurái: szaharai gyógyítók, varázsszerárusok, hennafestők, kígyóbűvölők várják az egyre csábítóbb illatokba burkolt Jemma El Fna téren klienseiket. Ez a világ mit sem változott ezer éve. Barangolhatunk az óváros gyékénnyel fedett utcáiban, sétálhatunk a rózsakertek mentén, vagy hűvös koktélunkat iszogathatjuk egy pálmakert mélyén meghúzódó medence partján. Marrakesh megunhatatlan, folyamatos mese.

Agadir
Marokkó leggondozottabb üdülővárosa. A nyár és a tél is „kellemesen meleg”, az Atlanti-óceán csitítja a szaharai meleget. Agadir egyesíti a modern nyaraló- helyek és a természetet tisztelő ember elképzeléseit. Hatalmas, széles homokos strand várja a pihenni vágyókat, ugyanakkor pár percre a kiépített világtól ott a csend, a forró dűnék világa flamingókkal és vágtázó lovakkal. Franciás könnyedség jellemzi az éjszakai életet, s csak tőlünk függ, hogy mennyire engedjük magunkat elcsábítani egy másik világba. A várostól egy kissé eltávolodva, hamar a délvidék legnagyobb berber piacán találjuk magunkat, Inezganeban, dzsippel elkalandozhatunk a halászfalvak körzetében vagy a Magas-Atlaszban. Higgyék el, nem a napszúrás jele, ha kecskéket pillantanak meg Agadir környékén egy-egy fa tetején.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!