Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Mauritius

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. Mauritiust nevezték már "Ezüst földnek", a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét. Mauritiust még nevezhetjük az "Örök nyár" szigetének is, hiszen a tengerpart vonulatában az éves átlaghőmérséklet 19-31 Celsius fok körüli. A nyár novembertől áprilisig, a tél pedig májustól októberig tart. A sziget 67 km hosszú és 46 km széles, alapterülete 1865 km2. Először hollandok, majd franciák, később pedig az angolok gyarmatosították és csak 1968-ban vált függetlenné. 1992 óta köztársaság. A sziget fővárosa Port Louis, amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei. A sziget érintetlen erdeiben szarvasok, vaddisznók és makákó majmok élik világukat szabadon. A sziget őshonos nagytestű galambféle madara, a DODO madár mára sajnos már a kipusztult fajok egyike. Ennek a madárnak a jelképe sok helyen feltűnik, pl. a Mauritius légitársaságnak is ez a madár a jelképe. Mind a pihenni vágyóknak, mind a búvárprogramok kedvelőinek csodálatos üdülést, varázslatos élményeket kínál ez az egzotikus világ.

Tovább olvasomBezárom

Mauritius hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok:
Az útlevélnek a visszautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie és minimum 2 üres oldalt kell tartalmazni; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (100,- USD/nap). 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén vízum szükséges, mely a helyszínen beszerezhető (térítés ellenében).

Pénznem: Mauritiusi Rúpia (MUR).

Devizaelőírások:

A külföldi fizetőeszköz be- és kivitele nincs korlátozva. A helyi fizetőeszköz bevitele 700,- illetve kivitele 350,- Mauritiusi Rúpia értékig engedélyezett.

Vámelőírások:
Vámmentesen bevihető 200 szál cigaretta vagy 50 db szivar vagy 250 g dohány és 1 liter égetett szeszes ital valamint 250 ml Eau de Toilette és 10 cl parfüm. Élelmiszerek, növények, fegyverek, drogok (cigarettapapír is) és pornográf anyagok valamint szigonyok illetve azok egyes részeinek bevitele szigorúan tilos. Néhány gyógyszer bevitele is korlátozott, ezekhez angol nyelvű orvosi igazolás ajánlott.

Védőoltás:
Nem kötelező, csak ajánlott a Hepatitis A, tetanusz és diftéria elleni védőoltás. Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, attól kérik a sárgalázoltás meglétét igazoló könyvet. Bővebb információ a Nemzetközi Oltóközpontban.

Telefon: Hívás Magyarországra: 0036.

Poggyász:
A nemzetközi előírások alapján a mauritiusi repülőtéren csak max. 20-32 kg-os csomagokat lehet feladni légitársaságtól függően.

Háromágyas szoba:
Háromágyas szoba foglalásakor az elhelyezés általában kétágyas szobában történik pótággyal, amely nem nyújtja egy normál ágy kényelmét.

Check-in:
A szobákat általában 14.00 óra után lehet elfoglani, ezért javasoljuk, hogy kézipoggyászukban vigyék magukkal fürdőruhájukat, hogy a szobaátvételig tudjanak strandolni.

Strandok:
Valamennyi strand nyilvános és kedvelt, ezért hétvégenként és ünnepnapokon sok ember gyűlik össze az óceánparton. Vannak azonban olyan partszakaszok is, ahol kevésbé látogatott álomstrandokat találunk. A tengerparton helyenként lávakövekkel, korallokkal és tengeri sünökkel is találkozhatunk, ezért ajánlott a fürdőcipő viselése. A legtöbb strand sekély, csupán a sziget déli részén találunk sziklás partokat, amelyek fürdőzésre nem alkalmasak. A nudizmus tilos Mauritiuson, azonban a monokini-viselet eléggé elfogadott. Előfordulhat, hogy apály esetén a fürdőzési lehetőségek korlátozottak.

Nyelv:
Hivatalos nyelv a kreol, de a helybeliek beszélnek általában angolul és franciául is.

Ajándéktárgyak:
A Washingtoni Műtárgyvédelmi Egyezményben foglalt tárgyak kivitele tilos! FONTOS! A strandon található kagylókat nem szabad kivinni az országból.

Rendezvények:
Előfordulhat, hogy különböző konferenciák illetve esküvők kerülnek megrendezésre a szállodákban. Ilyenkor általában (időszakosan) a medencénél lévő napozóteraszon csak korlátozottan lehet tartózkodni.

Teraszos éttermek:
Mivel Mauritiuson sok szállodában teraszos éttermek vannak, előfordulhat, hogy például a reggeli alkalmával kisebb madarak is berepülnek az étterembe.

Fényképezés és filmezés:
Mauritiuson tilos kikötőket, repülőtereket és katonai létesítményeket fényképezni. Ha a helyi embereket szeretnék lefotózni, mindenképp kérjenek engedélyt előtte!

Pénzváltás:
Készpénzt (inkább €-t) és utazási csekket érdemes magukkal vinni, melyeket a szálloda recepcióján vagy a nagyobb városokban található bankokban tudnak beváltani. A bankok hétfőtől péntekig 09.15 és 15.15 óra között tartanak nyitva. Az ismert hitelkártyákkal az automatákból lehet pénzt felvenni (MasterCard, Diners és Visa).

Időjárás:
Az évszakok az európai időjárásnak pont az ellentétei. Nyár (trópusi): novembertől áprilisig. Csapadékkal azonban egész évben lehet számolni.

Ruházat:
Könnyű, nyári holmikat, napszemüveget és fejfedőt ajánlatos magunkkal vinni. A legtöbb szállodában a vacsoránál az alkalomhoz illő viselet (férfiaknak hosszúnadrág) ajánlott.

Strandárusok:
Érdemes vásárlás előtt pontosan megállapodni az árban. Nem ajánljuk, hogy a strandon levő árusoktól tengeri halakat, rákot stb. vásároljanak!

Borravaló:
Nem kötelező, Önöktől függ, hogy adnak-e. A kiszolgálásért általában 5-10%-ot szokás adni.

Ivóvíz:
A vezetékes víz iható, ennek ellenére javasoljuk, hogy palackos ásványvizet fogyasszanak!

Közlekedés:
A sziget valamennyi településére el lehet jutni busszal, azonban a leginkább használt közlekedési eszköz a taxi. Az árban minden esetben az indulás előtt meg kell egyezni, mert a taxikban nincs taxaméter. Az autóbérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Mauritiuson bal oldali közlekedés van érvényben!

Szórakozás:
A mauritiusi stílust (mint pl. a Sega-tánc) leginkább a saját szállodájuk által rendezett programok keretében ismerhetik meg. Továbbá számos bár, diszkó és éjszakai bár várja a szórakozni vágyókat. 

Üzletek nyitva tartása:
Hétfőtől péntekig 9.00 és 17.00 óra, szombaton 9.00 és 12.00 óra között tartanak nyitva az üzletek, de az üzletek nyitva tartása nincs egységesen szabályozva.
Mauritius
Egy smaragdzöld szigetre szeretnénk Önöket elcsábítani, amely a mélykék óceán közepén fekszik. Ez egy igazi paradicsom, ahol a szivárvány színeinek varázslatos kavalkádja, korallzátonyok és csodálatos víz alatti élővilág fogadja Önöket. Mauritius egyedülálló természeti adottságaival különbözik az Indiai-óceán többi szigetétől, hiszen itt a fehérhomokos strandok mögött vulkanikus hegyek húzódnak. A buja növényvilágban jacaranda-fák, hibiszkusz-bokrok valamint banán- és teaültetvények játsszák a főszerepet. A sziget klímája átmenetet képez a trópusi és szubtrópusi éghajlat között, melyet a hűs délkeleti szél tesz igazán kellemessé. Mindezt megkoronázza az itt élő emberek határtalan szívélyessége és vendégszeretete. Különböző népcsoportok alkotnak harmonikus közösséget a szigeten: franciák, indiaiak, afrikaiak és kínaiak fogadják Önöket. A mauritiusi ételkülönlegességekre pedig ugyanez a sokszínűség jellemző.

Grand Baie
Mauritius Cote d'Azurja - a sziget északi részén fekvő gyönyörű öböl, a fővárostól, Port Louistól kb. 12 km-re. Az óceán itt különösen nyugodt: strandolni, vízisíelni, vitorlázni hívogat! A természeti látnivalók mellett 2 színes, hindu templom, jachtkikötő, üzletek, tradicionális ételeket kínáló éttermek, vízi sportcentrum várja a nyaralókat. Grand Gaube innen egy kicsit nyugatabbra fekszik.

Belle Mare/Trou D'Eau Douce
A sziget keleti részén fekszenek, ahol csodálatos strand türkizkék vízzel és fehérhomokos parttal fogadja az ideérkezőket. Nem véletlen, hogy a helyi családoknak is ez a part a kedvenc helye barbecue- sütésekre. Továbbá innen jól megközelíthető az Ile aux Cerfs sziget, ahol a Mauritius egyetlen golfpályája található.

Le Morne
A sziget nyugati részén fekszik, egy kézujjat formázó félszigeten, mely Madagaszkár felé mutat. Közepén egy 556 m magas domb emelkedik, mely előtt az óceánparton szép, finomhomokos strand terül el. Itt van a sziget legszebb kék lagúnája.

Mahebourg
A keleti parton fekvő történelmi kikötőváros ideális célpontja a kultúra kedvelőinek. Érdemes ellátogatni a város déli részén található Tengerészeti Múzeumba, és a Notre-Dame des Anges katedrálisba.

Flic en Flac
Hosszú, fehérhomokos strandjával és árnyas pálmafáival a nyugati parton fekszik. Pipás búvárkodás alkalmával színes halak százaival találkozhatnak a korallzátonyok között. 
Iratkozzon fel hírlevelünkre!