Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Olaszország

La dolce vita, La Serenissima, Il Belpaese... Olaszország fennállása óta elbűvöli a látogatóit. Kellemes éghajlat, pompás tengerparti strandok és egy kulturális emlékekkel gazdagon megáldott ország, amely évről évre millió turistát ejt rabul - így él Olaszország a köztudatban. És valóban: a Földközi-tengerbe mélyen benyúló csizma alakú félsziget az északi Alpoktól a legdélibb pontjáig elbűvöl természeti szépségeivel. Vad, hegyi tájak Szicíliában és Szardínián, az ország két nagy szigetén; megannyi hangzatos nevű kis sziget a Tirrén-tengeren szétszóródva: Elba, Ischia, Montecristo. Róma világvárosi üzleti pezsgésében még megérint bennünket az antikvitás szelleme; a Római Birodalom, az egykori világhatalom kétezer éves töredező emlékei között járunk. A mai Olaszországot Milánó és Torino, a termékeny Pó-síkság két nagyvárosa érzékelteti legszemléletesebben: ipari ország, amely a világ tíz legfontosabb ipari állama közé tartozik. Micsoda ellentét ehhez képest Velence, Pisa, Firenze, Siena, ahol még ma is a középkorban vagy a reneszánsz nagy korszakában érezhetjük magunkat. Olaszország már több évtizede a klasszikus turizmus célországa. Gazdag kultúra, változatos természeti adottságok, különböző éghajlati területek a hegyvidéki éghajlattól egészen a majdnem szubtrópikus klímáig Szicíliában, végtelen tengerpartok és nem utolsó sorban az olasz konyha csalogatják ide évről évre a nyaralni és szórakozni vágyókat. A minden ízében formatervezett Milánótól kezdve a reneszánszban tobzódó Firenzés és a kozmopolita Rómán át a konzervatívabb délvidékig Olaszország összefoglalva a történelem, a kultúra, a divat és a kulináris gyönyörök csábító világa.

Tovább olvasomBezárom

Olaszország hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok:
Olaszország az Európai Unió és schengeni övezet tagja. Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak az országba, és 90 napig mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül ott tartózkodhatnak. Fontos, hogy a személyi igazolvánnyal még nem rendelkező kiskorú magyar állampolgár továbbra is csak útlevél birtokában utazhat.

Időeltolódás:
Magyarországgal azonos időzónába esik, nincs elté- rés a közép-európai időszámításhoz viszonyítva.

Hivatalos pénznem:
Euró. A legtöbb nemzetközi hitelkártyát elfogadják a nagyvárosokban és az üdülőhelyeken, de feltétlenül legyen nálunk készpénz is, mert nem valószínű, hogy a kisebb településeken is használni tudjuk a hitelkártyánkat.

Hivatalos nyelv:
Olasz. A szállodák többségében beszélnek angolul és németül is.

Áram:
220 volt. A hárompólusú konnektorokhoz adapter szükséges. Átalakítót sok helyen lehet vásárolni.

Egészségügyi előírások:
A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az egészségügyi ellátás színvonala jó. A nagy meleg, a szokatlan étrend miatt előfordulhatnak gyomorpanaszok, a légkondicionálás erős és a nap sugárzása rendkívüli, ezért ajánlatos megfelelő gyógyszereket, házipatikát az útra vinni. A csapvíz iható, de fogyasztásra a palackozott ásványvizeket ajánljuk. A strandokon strandcipő vagy papucs viselete praktikus, elsősorban gyermekeknek.

Közlekedés:
Az általános szabályok érvényesek. A kisebb üdülő- helyek teljesen biztonságosak. A nagyvárosokban fokozottan kell figyelni a zsebtolvajok miatt, főleg a zsúfolt turista helyeken. Autóbérlés esetén ne hagyjanak a gépjárműben semmilyen értéktárgyat, illetve utazás során is tartsák az ajtókat és az ablakokat bezárva. Minden helyzetben figyeljen okmányaira és értékeire. A szállodák semmiféle elveszett tárgyért vagy értékért nem vállalnak felelősséget.

Ételek, italok:
A messze földön híres olasz konyha változatos, bőséges, sok gyümölccsel és zöldséggel. Legjellemzőbbek a tésztaételek, melyeket különféle mártásokkal lehet megrendelni. Különleges olasz specialitás a világszerte elterjedt pizza. Tipikus szicíliai étel a „arancini”, amely töltött és rántott rizsgombóc. Nem szabad kihagyni a gelatót, azaz az eredeti olasz fagylaltot sem. Az olasz itallapokon számtalan kiváló minőségű bor közül válogathatunk. Népszerű rövidital a grappa, amely jó minőségű törkölypálinka. Az olaszok erős, rövid eszpresszó kávéja világszerte nagy népszerűségnek örvend. Olasz földről terjedt el a capuccino is.

Diplomáciai képviselet:
Magyarország Nagykövetsége, Via dei Villini 1216, 00161 RÓMA. Tel.: (39) 06-4423-0567
Róma
Kupolák tengere. A gyengéd szépség, a tiszta harmónia képe. A béke és az örökkévalóság képe: Róma Aeterna. Ilyennek látja az ember Rómát, ha föntről, valamelyik dombjáról tekint a városra. Lent azonban egy másik kép fogadja. A Colosseum körül hatalmas a forgalom, nagy a torlódás az Angyalvár előtt, a szmog az égig ér. Föntről a csöndes, ősrégi Róma, alant a modern, zajos Róma. Évezredek művészeti alkotásai - Forum Romanum és a Pantheon, a Szent Péter-bazilika és a pápai palota, a Trevi-kút, és a Spanyol lépcső - sajátos kontrasztja a mai felgyorsult életmódnak, itt együtt, egymás mellett, egymásra rétegződve él a múlt és jelen. Különböző korok egyidejűsége. Annak, aki Rómába utazik, mindenre fel kell készülnie, itt minden a feje tetején áll. Ez nem a megfontolt természetűek és a hatékonyságot kedvelők városa. Azoknak a törvényei Rómában nem érvényesek. Mi a legrövidebb távolság két pont között? Az arabeszk, válaszolta egyszer egy olasz író, ez a kacskaringós minta. Ez Róma.. miért nem hagytak fel az emberek - nem is fognak soha fölhagyni - azzal, hogy Rómát felkeressék? Mert itt kifordul sarkából a világ, és mégis minden összeáll. Maga a csoda a nagyváros zajában és forgatagában. Aki átélte már ezt, megérti, hogy a város nevét: ROMA, fordítva kellene olvasni: AMOR.

Lido di Jesolo

A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták legkedveltebb célpontjai közé tartozik. A bárokkal, éttermekkel teli utcákban mindenki megtalálja, ami az esti szórakozásához szükséges.

Caorle
Lassan mélyülő víz, széles, homokos tengerpart várja az ideutazókat az észak-olasz Adria leghangulatosabb nyaralóhelyén, Caorlén. Fontos halászfalu és kikötő. A kedves atmoszférájú óváros pasztellszínű házaival, a Stefano dóm jellegzetes harangtornyával, s a körülötte megbúvó csodálatos terekkel igazi turistacsalogató látványosság. A kisváros központjában éttermek, bárok, diszkók, különböző szórakozási lehetőségek nyújtanak kikapcsolódást.

Rimini
Olaszország egyik legnépszerűbb tengerparti városa. Történelmi városmagja gazdag római és középkori emlé- kekben. Homokos partja közel 20 km hosszú, tele számtalan szórakozási lehetőséggel. A közelben található San Marino miniállamot mindenképpen érdemes felkeresni.

Toscana
„Síkságok, hegyek, völgyek azúrkék panorámája, a látóhatár fény-árnyék játékában mindenütt városok és szétszórt kúriák”- így mutatta be az utazóknak e vidék változatosságát Theophile Gautier. A vidék szépsége és városainak gazdagsága a művészeti kincsekben évente mintegy hétmillió turistát vonz ide. Toscana egész Európa egyik legkedveltebb idegenforgalmi központjának számít. Itália legnagyobb művészeti tájéka; az ország műkincseinek négyötöde itt található.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!