Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Szlovénia

A Jugoszláviától való elszakadást követően állhatatos békeszeretetével nagyszerűen boldogult. Feleakkora, mint Svájc, és kétmilliónál is kevesebben lakják. Szerény méreteit meghazudtolva számtalan meglepetést tartogaz az utazóknak. Az adriai partvidék velencei kikötővárosait, a Júlia-alpok idilli hegyvidékeit, Ljubljana koncerttermeit és a nemzeti parkokban kínálkozó megannyi kaland lehetőségét. Azoknak, akik nem tudják pontosan, hol keressék, elmondjuk: Szlovéniát Olaszország, Ausztria, Magyarország, Horvátország, illetve az Adriai-tenger veszi körül.

Tovább olvasomBezárom

Szlovénia hasznos tudnivalók

Általános tudnivalók
Terület: 20 251 km²
Népesség: 1 943 000 fő
Népcsoportok: szlovén (91%), horvát (3%), szerb, bosnyák, magyar, olasz
Fekvés: Közép- Európában helyezkedik el, északról Ausztriával, keletről Magyarországgal, délről Horvátországgal, nyugatról Olaszországgal határos.
Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv
: szlovén
Beszélt idegen nyelvek: horvát, szerb, német, angol, olasz

Főváros: Ljubljana
Nagyobb városok: Maribor, Kranj, Celje
Vallások: katolikus (90%)
Hivatalos pénz: euro

Magyarország helyi képviselete:
Ljubljana Nagykövetség
Cím: Ulica Konrada Babnika 5.
1210 Ljubljana-Sentvid
Előhívó: (386)(1)
Telefon: 512-18-82,
Ügyelet: 512-18-82
Fax: 512-18-78
E-mail: huemblju@siol.net
Honlap: www.hu-embassy.si

Magyarországi képviselet:
Budapest Nagykövetség
Cím: 1025 Budapest, Cseppkő u. 68.
Telefon: 438-5600
Fax: 325-9187
E-mail: VBP@mzz-dkp.gov.si

Utazás:
Az Európai Unió irányelveivel összhangban 2004. május 1-jétől az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira a Szlovén Köztársaságban a következő beutazási és tartózkodási szabályok vonatkoznak: A Szlovén Köztársaságba érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon beléphetnek bármilyen (átutazás, turizmus, vagy akár munkavállalás, tanulmányok folytatása, letelepedés) célból.

Vámszabályok:
Tekintettel arra, hogy az Európai Unió vámunió, a szlovén-magyar határon megszűnik az állandó vámellenőrzés. Nem változnak ugyanakkor a jövedéki termékekre, vagy a tiltott árukra vonatkozó beviteli korlátozások. E szabályok betartását a szlovén vámosok továbbra is ellenőrzik/ellenőrizhetik a határtérségben.

Biztosítás:
A két ország között működik az egészségbiztosítási egyezmény, de hasznos, ha a beutazók utasbiztosítás is kötnek. Hosszabb gyógykezelésnél szükség van az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyeztetésére szlovén partnerével.

Közlekedés:
A közlekedési szabályok betartását Szlovéniában szigorúan veszik, a határtól a nagyobb városok felé vezető utakon gyakran találkozhatunk forgalomellenőrzéssel. A főbb útvonalakon néhol lakott területen is engedélyezik a 70 km/h sebességet, de a feloldás után előfordulhat sebességmérés. Viszonylag enyhe, szabálysértések esetén is magas, 10-15 ezer tolár büntetéssel kell számolni, de 8 napon belül csak a büntetési tétel fele fizetendő. Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy amennyiben szabálysértést követtek el, igyekezzenek minél hamarabb befizetni a csekket a postán (ehhez segítséget lehet kérni a rendőrségtől), mert ha aznap ezt nem tudják megoldani, a rendőrség visszatarthatja a külföldiek útlevelét és másnap szabálysértési eljárás keretében, a büntetési tétel még emelkedhet is az eljárási költségek miatt. Az ország autópályái lassan, de folyamatosan épülnek, elsősorban az Olaszország és Ausztria felé vezető szakaszon. A díjak viszonylag alacsonyak, de az inflációval arányosan nőnek.. November 15 - március 15 között kötelező a téli gumi használata és előírás a hólánc megléte is (időnként ellenőrzik a határátlépéskor). Aktuális közlekedési info rmációkért érdemes a nagykövetség honlapjára (www.hu-embassy.si ) ellátogatni.

Parkolás:
Ljubljana belvárosában 2001-től jelentősen megszigorították a parkolási feltételeket, sárga, kék és fehér zónára osztva fel a parkolóhelyeket. A sárga és a kék zónában csak parkolójeggyel lehet parkolni, a kék táblával jelzett sétáló övezetben még azzal sem. A rend betartását gyakran ellenőrzik, kerékbilincs felszerelésével is számolni kell a szabálytalankodóknak.

Gasztronómia:
A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirkepaprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.

Közbiztonság:
Szlovéniában a közbiztonság jónak mondható, de forgalmas helyeken értékeikre fokozottabban vigyázzanak.

Fontos telefonszámok:
Rendőrség: 113
Tűzoltóság: 112
Mentő: 112
AMZS - Szlovén autóklub: 1987


Ljubliana
Szlovénia fővárosa Ljubljana, ez a legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethu makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Muvészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, medencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

Rogla
Rogla csúcsáhaz közel, Pohorje-hegység déli oldalán található a változatos, kezdőknek és haladóknak ill. sífutóknak egyaránt alkalmas, erdei pályákat is magában foglaló síterület. A havas fenyőerdőn keresztül sétautak vezetnek. Roglán legtöbbször még akkor is találunk havat, ha a telet máshol már rég elfelejtették.
 
Koper
 Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos, lerontotta.

Piran
Gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes. A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be. A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.

Kranjska Gora
A szlovén-osztrák-olasz hármashatár közelében fekvő tipikus alpesi kisváros. Nyáron a természetjárók Mekkája.

Izola
Portoroztól északra található üdülőhely. Valamikor halászfalu volt.

Bledi tó
Bled és környéke Szlovénia legkedveltebb turistalátványossága. A Bledi-tó kis szigetén a Csodatevő Madonna (Mati bojana otoku) barokk kegytemplom található. Bled vára, amelyet a Windischgrätz hercegek emeltettek, egy csaknem 100 méteres függőleges sziklafal tetején található, csodálatosan szép környezetben. A kiválóan karban tartott vár Bled város és a Bled-i tó panorámáján kívül más érdekességeket is kínál. Megtalálható itt például egy középkori nyomda és egy borospince is.

Savica-vízesés
A Bohinji-tó után egy jó pár kilométeres szerpentines út vezet el a vadregényes Savica-vízesés parkolójához. Negyed órás erdei séta következik, ami után szemünk elé tárul a 60 méteres sziklafalról alázuhanó vízesés, amely a Bohinj-i tavat táplálja és a Száva folyó eredete.

Skofja Loka
Szlovénia egyik műemlékekben leggazdagabb kisvárosa, történelme 973-ig nyúlik vissza. A várkastélyt először 1202-ben említi egy dokumentum. A város védelme érdekében a XIV. században falat vontak köré. A város több járványt, ellenséges támadást és 1511-ben egy földrengést is elszenvedett. A várkastély uralja a város látképét, amely alatt középkori hangulatot árasztó óváros található.

Postojna
A postojnai cseppkőbarlangot, Szlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangjának föld alatti karsztvilágát mindenképp látogassuk meg. Eddig 21 km száraz, vízfolyásos vagy állandóan víz alatt lévő járatot tártak fel benne.
A postojnai cseppkőbarlang Postojna és Triest között elterülő karsztvidék gyöngyszeme, megtekintése kb másfél órát vesz igénybe, a látogatók ez idő alatt 5200 m hosszú idegenforgalmi célból berendezett barlangrészt tekinthetnek meg. A barlang belsejébe 2 km hosszú szakaszon vasút viszi a látogatókat, a barlang legszebb részének egy kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd, és a Koncertterem között gyalogosan tekinthetik meg. A Koncertterem mellett található a barlangvasút megállója, ahonnan kisvonat viszi vissza a látogatókat a kijárathoz.

A postojnai cseppkőbarlang föld alatti karsztvilágában számos barlangi állat él - különleges bogár-, sáska-, pók-, rák-, és százlábúfajok. A legnevezetesebb a barlangi vakgőte (emberhal) - latinul Proteus anguinus. Az barlangi vakgőte - mint neve is mutatja - vak és külső kopoltyúival lélegzik. Akár 100 évig is elélhet, és csak a Dinári-karsztvidék valódi karsztvizeiben található meg, ahol mikroszkopikus méretű élőlényekkel táplálkozik. Táplálék felvételét képes több évig is nélkülözni.
A tudósok laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy az barlangi vakgőte kis tojásokkal szaporodik, azonban természetes környezetben még senki nem tudta megfigyelni szaporodását. Az "emberhal" - mint ritka állatfaj - különösen védett.
Iratkozzon fel hírlevelünkre!