Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Thaiföld

Thaiföld Délkelet-Ázsia gyöngyszeme, a köztudatban a mosolyok országa néven is ismert. Az egykor Sziámnak nevezett királyság jelenleg a Távol-Kelet harmadik legnagyobb országa, gazdag kultúrája és az ott élők kedvessége elbűvöli az idelátogatókat. Elég megismerni az országot ahhoz, hogy könnyen belássuk, miért lett az egyik leglátogatottabb turistacélpont; aranyozott templomok, ősi romvárosok, rejtelmes Buddha-szobrok, hegyek és őserdők, végeláthatatlan rizsföldek, forró napsütés a hosszan elhúzódó mesés tengerparton. Európai szemmel nem egyszerű azt a rengeteg szépséget befogadni, amit ez a trópusi paradicsom a lótuszvirágok és orchideák színkavalkádjával, mesés élővilággal, egzotikus ételekkel nyújt. Ahhoz, hogy Thaiföldről átfogó képet kapjunk, látni kell az ország változatos arcát, érezni Bangkok lüktető, nyüzsgő metropoliszát, a hegyes északot, bebarangolni a varázslatos szigetvilágot és betekintést kapni a keleti filozófia, a buddhizmus világába. A buddhista filozófia alapja, hogy mindig őrizzük meg mosolyunkat, ezért lett Thaiföld a mosoly országa. A helyiek kedves, türelmes emberek, utánozhatatlan vendégszeretetükről híresek. Thaiföld az ajándéktárgyak dzsungele, a megrögzött vásárlóknak igazi kísértés.

Tovább olvasomBezárom

Thaiföld hasznos tudnivalók

Ország neve: Thaiföldi Királyság
Hivatalos nyelv: Thai
Népesség: 54 millió
Területe: 513 115 km2
Fővárosa: Bangkok

Thaiföld Délkelet-Ázsia harmadik legnagyobb országa, Hátsó-India középső vidékén fekszik. Nyugaton és észak-nyugaton Mianmarral ( Burmával ), északkeleten és keleten Laosszal, dél-keleten Kambodzsával, délen Malajziával határos.

Természeti viszonyok
Az ország négy tájegységre oszlik: Északon 1800- 2500 m magas hegyvidék, a középső része a feltöltött Menam- síkság és körülötte dombos vidékkel. Ezt a síkságot Thaiföld rizses táljának is nevezik, mert itt a legjobbak az adottságok a rizstermesztésre. A keleten lévő 200-300 m magas Khorat - fennsíkot délen és nyugaton 1300 m-nél magasabb hegyvonulatok veszik körül. Dél-Thaiföld a Maláj-félszigeten, csak egy 40-50 km széles földszoros.

Éghajlat
Thaiföldnek trópusi időjárása van: - novembertől februárig tartó hűvös időszakban fúj az északi monszun ( decemberi középhőmérséklet Bangkokban 25,5 C ) - márciustól május közepéig tart a forró évszak ( az áprilisi középhőmérséklet Bangkokban 30 C ) - májustól novemberig tart az esős időszak, amit a délnyugati monszun okoz. Az évszakok közötti hőmérséklet-különbség igen csekély, annál nagyobb viszont a napszakok közötti. Az ország déli részén az év második felében gyakran pusztítanak tájfunok.

Növény- és állatvilág
Ma már csak a Maláj-félszigeten lelhetők fel az esőerdők. Az ország belsejében lombhullató monszunerdő nő, de akadnak még bambusz-, teak- és pálmaerdők is. Thaiföldön sok madár és kígyófajta él. A vadon élő emlősállatok ( elefántok, tigrisek, majmok, vaddisznók ) száma jelentősen csökken. A tapírokat és az orrszarvúkat szinte már teljesen kiírtották. A textil-ipar szempontjából jelentős a selyemhernyó-tenyésztés, és Borfeldolgozás céljából farmokon tenyésztenek krokodilokat. 1959-ben pedig a növény- és állatvilág védelmére létrehozták a Khao Yai Nemzeti Parkot.

Népesség
54 milliós lakosság mellett 105 lakos jut 1 km2-re. A lakosság 85%-a thai, 8 % kínai, 7 % pedig maláj, indiai, pakisztáni kisebbség. Az országban több százezer laoszi, kambodzsai, vietnámi menekült él. A Bangkokban és Dél-Thaiföldön élő kínai kisebbség jelentős szerepet játszik a bankvilágban és a kereskedelemben. A lakosság egyharmada 15 évesnél fiatalabb, és csak 6 %-a idősebb 60 évesnél. A hivatalos nyelv a thai ( saját ABC-vel). Az üzletemberek beszélnek angolul, sokan közülük kínaiul is. A lakosság 95%-a buddhista, a malájok mohamedánok, a kisebb népcsoportok között vannak keresztény, szikh, és hindu közösségek.

Gazdaság
A lakosság háromnegyede a mezőgazdaságból él - ez a gazdasági ág a legfontosabb. Thaiföld a világ legnagyobb rizsexportőrje. A rizsen kívül kaucsukot ( ebből a világon a harmadik legnagyobb termelő ), kukoricát, maniókát, cukornádat, kávét, zöldségféléket, gyümölcsöt Termesztenek. Az erdészetben a teak- és a yang-fa ( faolaj ) a legjelentősebb. Nagy szerepe van még a halászatnak is. Thaiföldnek sok természeti kincse van, ok a világ egyik legjelentősebb óntermelői. Az iparban a könnyűipar és a kisüzemek vannak túlsúlyban Fontosabb iparágak: textilipar (gyapot, selyem ) , élelmiszeripar, elektromossági és elektronikai ipar.

Közlekedés, idegenforgalom
Az úthálózat nagy része az elmúlt években épült ( a 36 ezer km-ből 30 ezer aszfaltozott ). A vasúti központ Bangkok, innen indul sugárszerűen a 4000 km-es sínhálózat. A belvízi hajóforgalom jelentős. Bangkoknak nagy tengeri kikötője és nemzetközi repülőtere van. Az idegenforgalom fontos valuta bevételi forrás. A turistákat elsősorban a templomok, romvárosok és fürdőhelyek vonzzák, valamint Bangkok ( különösen annak is az éjszakai élete).

Mit viseljünk
Könnyű, szellős pamut ruha a legmegfelelőbb. A nylon termékeket kerüljük. Meleg ruházat a hideg évszak idején szükséges a hegyvidéki, vagy nemzeti parkok látogatása során. Öltöny, illetve nyakkendő néhány étteremben és klubban kötelező. Zárt ruha viselete megkívánt a kolostorokban és palotákban.

Helyi idő
A helyi idő a +6 óra a hazai téli időszámításkor. Nyáron csak +5 óra az eltérés.

Telefon
A külfödre történő hívás esetén a kódszám a 001 majd pedig az országhívó és a többi számjegy. Nemzetközi beszélgetést csak a kijelölt kártyás fülkékben lehet folytatni, de vigyázat, mert több szolgáltató is üzemel és a kártya csak az ugyanazon szolgáltató készülékével használható. Ezért talán praktikusabb a PhoneNet, amelyet helyi hívás díjáért és egy kódszám segítségével használhatjuk külföldi telefonbeszélgetésre. Ezek a Seven-Eleven nonstop boltokban kaphatók általában. Sok helyen kínálnak olcsóbb internetes telefonhívás lehetőséget, de Magyarországra történő telefonálás esetén ez nem ajánlott.Az adott mobil szolgáltatók oldalán megtalálhatja a Roaming feltételeket

Internet
Sok helyen van lehetőség internet használatra a városokban, amelyek ára nagyon eltérő, attól függően, hogy mennyire forgalmas turisztikai övezetben vagyunk. Így a szokásos 1B/1perc helyett, az egyetemek, főiskolák környékén 30B/óráért is netezhetünk.

Nemzeti valuta
A helyi pénz a thai Baht, és 1Baht az 100 Satang. A kibocsátott bankjegyek a következők: 1000B (szürke), 500B (lila), 100B (piros), 50B (kék), 20B (zöld), 10B (barna). Az érmék a 10, 5, és 1 Bahtos, illetve az 50 és 25 Satang. A külföldi valuták és utazási csekkek egyszerűen beválthatók a legtöbb bankfiókban, hotelben, és pénzváltónál. A főbb hitelkártyák széles körben elfogadottak az ország egész területén. Sajnos kint a Forintot nem váltják, minthogy idehaza a thai Bath-ot sem. A jelenlegi váltási ráta 1B = 5,6Ft

Elektromosság
Az elektromos rendszer 220V (50 Htz). Az általunk használt elektromos eszközök Thaiföldön is használhatók, bár az aljzat eltérő alakú. Hasznos tehát, egy átalakító beszerzése utazás előtt, de helyben is többféle kapható.

Vámszabályok
Behozatal
Tilalom: Narkotikumok és obszcén irodalom.
Korlátozás: Lőfegyvereket csak behozatali engedéllyel, dohányárut 250g-ig, cigarettát 200 szálat, alkoholt pedig 1l-t engedélyeznek bevinni az országba hivatalosan. Állatok bevitele csak oltási bizonyítvány bemutatásával történhet.

Kivitel
Buddha ábrázolások, illetve művészeti és antik tárgyak kivitele engedélyhez kötött, melyet a Department of Fine Arts ad ki.

Egészségügyi szabályok
Az országba való beutazás előtt semmiféle védőoltásra nincs szükség. Az országon belüli egészségügyi ellátottság megfelel a magyarországi színvonalnak, tehát bármilyen probléma esetén nyugodtan fordulhatunk a helyi egészségügyi intézetekhez.

Utazási feltételek Thaiföldre, képviselet és hivatalok
A thaiföldi utazáshoz szükséges, hogy a turista a visszatérést követően legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel és tartózkodási vízummal rendelkezzen.

Thaiföld Nagykövetsége Magyarországon
II Kerület, Verecke u.79
Tel.: 438 4580

Magyar Nagykövetség Thaiföldön
20th floor/Oak Tower, President Park 95
Sukhumvit Soi 24, Prakanong
Bangkok 10 110
Tel.: 66 2 661-11-50, 66 2 661-11-51
Fax: 66 2 661-11-53
Bangkok
A tízmillió lakosnak otthont adó Bangkok Thaiföld fővárosa, valamint politikai, gazdasági és vallási központja. Itt találhatók a nagyobb bankok, diplomáciai képviseletek, minisztériumok és a királyi udvar. Az „Angyalok városának” is nevezett metropolisz kivételes, ellentétekkel teli nagyváros. Aranyezüst díszítésű templomokban gyönyörködhetünk, melyek több száz éves építészeti hagyományokat tükröznek, ugyanakkor mellettük ott állnak a modern kort idéző felhőkarcolók.
Bangkok legfőbb nevezetessége a két hatalmas szobor, a Fekvő és az Arany Buddha. A hagyományos thai építészet mintaképe a Wimamnek kastély, amely a legnagyobb olyan építészeti remekmű a világon, amelyet a rendkívül kemény tikfából építettek. Igazi turista-csemege a város úszó piaca, ahol minden a vízen zajlik. Ha leszáll az este, egy másik világ nyílik meg előttünk. Bár sokan elsősorban a go-go bárokra gondolnak, ha Bangkok éjszakai életéről van szó, Thaiföld fővárosában számtalan színvonalas szórakozóhely közül választhatunk.

Phuket
Thaiföld egyik legnépszerűbb üdülőhelye, Bangkoktól alig egy órányi repülőútra az Andaman-tengerből emelkedik ki. Ez az üdülőhely kicsit érintetlenebb, mint Pattaya. Patong Beach, Karon Beach, Kata Beach hosszú, homokos strandjain nagy a nyüzsgés, este pedig változatos szórakozási lehetőségek várják a látogatókat. A csodás öblök, hosszú fövenyű strandok, szép tengerpart nem csak a vitorlázóknak és búvároknak hangzik csalogatóan.

Pattaya
Hosszú évek óta Thajföld leglátogatottabbjai és legkedveltebb üdülőhelyei közé tartozik, Bangkoktól kb. 150 km-re délre található. Pattaya városa a számtalan bárral, éjjeli klubokkal, kabarékkal, éttermekkel az éjjeli nyüzsgő központokat kedvelők igényeit elégíti ki. Az éjjeli nyüzsgést kevésbé kedvelők is jól érezhetik magukat. Főként a Wong Amat part mellett épült hotelok az üdülőközpont északi részén biztosítják a nyugalmat és a csendet a pihenők számára. A transzfer autóbusszal Bangkokból a közlekedési helyzettől függően 2-3 óráig tart. A hirhedt éjjeli élet mellett meglátogathatjuk a környék valamelyik elbűvölő korallszigetét, a számos exotikus étterem egyikét, játszhatunk teniszt vagy golfozhatunk az összesen tizenkettő tizennyolc lyukú pálya valamelyikén. A környező tizenkét korall sziget a búvárok paradicsoma, a helyszínen búváriskola is működik (a korall szigetek körüli merülés inkább az amatőröknek ajánlott, a látótávolság a vízben akár 12 m is lehet). Kipróbálhatja a sporthorgászatot, a vizi scooter - t, a parasailing-et, a vizisít, a windsurfinget, a motorversenyt, a bowling-ot vagy a sportlövészetet. Érdemes meglátogatni a budhista templomot a Wat Yanasangwararam-ot, a Big Buddha szobrot, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az egész partra, az Oceán aquaparkot, a híres thaj masszázsokat vagy a thajbox mérkőzések egyikét. A lehetőségek széles sorából biztosan mindenki tud választani magának.

Koh Samui
A sziget köszönhetően a szállodák korlátozott számú befogadóképességének megtartotta érintetlen tropikus természetét dél-kelet Ázsiában. A felszínt sziklás erdők borítják, a partvidéket egyedülálló part szegélyezi gyönyörű tropikus természettel és pálmafák sokaságával. A sziget fő látványosságai közé tartoznak a majom berkek, Hin Lad vízesés, édesvizű tó, és a tengeri nemzeti park a Angthong, amelyet 40 szigetnyelv alkot romantikus esőerdőkkel. A legközkedveltebb hely a szigeten a Chaweng Beach, amely ideális a fürdőzésre és a szórakozásra. Kristálytiszta víz, hosszú part finom homokkal, kerti éttermek és bárok, mind felejthetetlen élményt szerezhetnek az idelátogatónak. Ko Samui szigetén a nyaralás annak ajánlott, aki szereti a csendes pihenést zavartalan tropikus környezetben, a kókuszpálmák alatt. Az út a reptérről kb. 30 perc.

Krabi
Az utóbbi időben a legközkedveltebb nyaralóhelyek közé tartozik Tájföldön. Az idelátogatókat érintetlen trópusi természet várja, gyönyörű fehér vagy arany színű homokkal borított part, és az Andamán tenger tiszta vize. Jellegzetes mészkő hegyek vannak itt, romantikus lagúnák és türkizkék víz. Korlátozott számú szállodakapacitása végett még nincs nagyon sok turista, ezért nagyon kellemes és nyugodt pihenést biztosíthat. Elsőrangú paradicsom a búvárkodás szerelmeseinek. A nagyszámú búvárközpont rengeteg kirándulást ajánl a környező korallszigetekre. Jöhetnek ide gyakorlott és teljesen kezdő búvárok is. Szállítás a reptérről kb. 1 óra.

Phi Phi
A kis szigetcsoport körülbelül két órányi hajóútra található Phuket - szigetétől. A Phi Phi Leh és a Phi Phi Don félszigetek alkotják. Pár évvel ezelőtt még egy szunnyadó trópusi paradicsom volt. Az első turisták 1980-ban érkeztek ide, mára Ko Phi Phi kedvelt kirándulóhellyé vált. Phi Phi Don a nyugalmat, természetet, búvárkodást és könnyú búvárkodást kedvelők szigete. Elbűvölő öblök kellemes strandokkal, buja trópusi növényekkel benőtt katlanok és a türkisz vizű tenger várja az ideérkezőt. Ne keresse a repteret, utakat, hidakat és a luxus szállodákat. A szigeten csupán nappal hajóval lehet megközelíteni. Eredeti trópusi paradicsomra találunk itt.

Khao Lak
Khao Lak északra fekszik Phuket városától és körülbelül egy óra a phuketi reptértől. Hosszú, lágy, homokos partjának köszönhetően egy közismert turista paradicsom elsősorban a természet, csend és a fürdés szerelmeseinek. A part összekapcsolódik a természeti rezervátummal,ezért itt nem találunk napernyőket és nyugágyakat. Nagy csalétek a Similán sziget közelsége, amelyet elsőrangú búvárhelyként tartanak számon. Főként a csendes kikapcsolódás kedvelőinek ajánlott hely, csodás környezetben, amely érintetlen az emberi tevékenységektől és megfigyelhető itt számtalan tropikus növény és állat. 
Iratkozzon fel hírlevelünkre!