Hívjon minket bátran!
+36 74 510 100

Tunézia

Tunéziának több arca van; háromezer éves történelmének, egyedi kultúrájának ékes bizonyítékai Hammamet és Sousse medinái, El Jem amfiteátruma, a berberek lakta Matmatai barlangok, Karthágóért, a csodás mediterrán térség birtoklásáért folyó pun háborúk. Modern idegenforgalmi létesítményei, jól kiépített infrastruktúrája, nyugati színvonalú szállodái mellett a tunéziaiak utánozhatatlan, szívélyes vendégszeretete, ami garancia egy felejthetetlen nyaraláshoz.

Tovább olvasomBezárom

Tunézia hasznos tudnivalók

Beutazás:
Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, azonban az utazást követően további 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. Az országba belépéskor statisztikai lapot kell kitölteni, melyet utasainknak a repülőtéren adunk át.

Egészség:
Kötelező védőoltás nincs, de az éghajlatváltozás és a szokatlan konyha miatt egy házi patika összeállítása ajánlott. A csapvíz nem iható, ezért a palackozott ásványvíz fogyasztását ajánljuk.

Devizaszabályok:
A jelenleg érvényben lévő devizaszabályok szerint korlátlan összegű valuta vihető ki, azonban az egymillió forint értéket elérő vagy azt meghaladó valuta kivitelét a vámhatóság felé jelezni kell. A tunéziai dinár nem konvertibilis, csak Tunéziában váltható be, az országból való ki- és bevitele tilos! 1dinár (TND)= kb. 160 Ft. Kérjük a zökkenőmentes hazautazás érdekében indulás előtt váltsák vissza konvertibilis valutára a megmaradt dinárt.

Vallás:
Tunézia lakosságának 99%-a muszlim. Nagyon vallásos nép, melyről a sok mecset is árulkodik. Nemzeti ünnepeik is elsősorban a valláshoz kapcsolódnak.

Nyelvek: A hivatalos nyelv az arab és a francia. A szállodákban és a turisztikai központokban angolul és németül is beszélnek.

Elektromos áram:
230 V, az európai szabványnak megfelelő.

Ruházat:
Öltözködésünk során mindenképp tartsuk tiszteletben az iszlám előírásokat. Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a többrétegű öltözködéshez alkalmas ruhatár, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs. A mecsetek látogatásakor illő öltözet szükséges, térdet takaró szoknya, hosszú nadrág, vállat fedő felsőrész. Mivel a cipőt mindenhol le kell venni, esetleg készülhetünk pót zoknival. A topless kizárólag szállodai medencék és külön e célra kijelölt szállodai strandokon megengedett.

Időeltolódás:
Magyarországhoz viszonyítva nincsen időeltolódás.

Telefon, posta:
Tunézia hívószáma: 00 216 (hazatelefonáláskor Magyarország 00 36 hívószámmal hívható). Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes.

Nyitva tartási idő:
Az üzletek általában hétköznapokon 8.00–12.00-ig, majd 16.00–20.00-ig tartanak nyitva. Vasárnap a legtöbb üzlet zárva tart. A soukh-ok (piacok) és a medinák (óváros) üzletei egész nap nyitva tartanak, a kisebb üzletek késő este zárnak.

Taxi, közlekedés:
A városi sárga taxik fix díjszabásúak, de hosszabb út esetén javasoljuk, hogy indulás előtt állapodjanak meg az árban. Az éjszakai utazás akár 50%-kal is drágább lehet. Városok közötti közlekedésben nagyon kedvelt a „Louage” (gyűjtő taxi), amelynek nincs kiírt menetrendje, és csak a célállomáson áll meg, ezért nagyon gyors. 5 utas fér el ezekben a kocsikban, és személyenként megállapított fix árat kell érte fizetni. Bérautó: a gépkocsibérlést nem javasoljuk.

Szállodák:
Az összes hotelre jellemző, hogy a légkondicionálás (ott, ahol központilag működik) a szálloda által meghatározott szezonban és a napi időjárásnak megfelelően üzemel. Mint általában a déli országokban, melegvíz hiány és az áramszolgáltatás kimaradása Tunéziában is előfordulhat. A szobákban általában bérelhető a széf (kb. 1–2 TND/nap) és a minibár (kb. 5 TND/nap + a fogyasztás), internethasználat díja általában kb. 2–5 TND/óra. Egyes szállodáknál előfordul, hogy a medencénél is és a tengerparton is térítésért vehető csak igénybe a napernyő és nyugágy szolgáltatás (kb. 1,5 TND/nap). Programok: a közlekedési viszonyok, éghajlat, kultúra és életvitel figyelembevételével szervezzük programjainkat, hogy azok a lehető legszebb élményt nyújtsák a látogatóknak Esetenként előfordulhat, hogy a programok indulása a szokottnál korábban történik, vagy több időt töltenek utazással, amiért megértésüket és türelmüket köszönjük.

Rendezvények:
Tunéziában is a legkisebb faluban is fesztiválok keretében ünneplik meg a tavasz beköszöntét, a halászat szezon kezdetét, egy-egy szent vagy épp a sivatag tiszteletét, melyek érdekes és élménydús programok lehetnek.

Borravaló:
A mindennapi élethez hozzátartozik, minden szolgáltatásnál elvárják, az útiköltség tervezésén élérdemes számolni vele. Utasainknak mindig ajánlatos aprópénzt tartani maguknál, amely nagyban megkönnnyíti az ügyintézés menetét. Vásárlás: az alkudozás szinte elmaradhatatlan velejárója a vásárlásnak, különösen a bazárokban, utcai árusoknál.

Ételek, italok:

A tunéziai konyha alapja az olívaolaj, a fűszerek, valamint a hal és a hús használatára, kialakulására történelme folyamán több nép konyhája is befolyással volt: a föníciai, az arab, a római, a török, a francia, valamint a berber. Szeretik a csípős ételeket. Aki nem kedveli az ilyen ízeket, az is talál az éttermekben a helyi specialitások mellett európai jellegű ételeket. Nemzeti étel a kuszkusz, melyet a berber nép honosított. Kedvelt előételük a brik, mely leveles tésztából készült húsos táska, vagy a lablabi, mely fokhagymás csirkéből készült leves. érdemes megkóstolni a következő ételeket is: Chorba (leves), Koucha (sütőben sülthúsos egytálétel), Mloukhiya (marharagu), Malsouka (brik), Michwiya (grillhúsos olajos saláta). édességeik nagyon édesek, egy részét Törökországból (Baklava)és Egyiptomból (kaak) kölcsönözték. Nemzeti italaik a datolya likőr, fügepálinka, valamint a tunéziai sör. A csapvíz nem iható. Az út mentén nem érdemes mosott gyümölcsöt venni, mert tönkreteheti a vakációt.

Ünnepek:
A tunéziaiak nagyon szeretnek ünnepelni, így márciustól novemberig szinte minden héten találunk olyan várost, ahol van valamilyen fesztivál. Újév: január. Mohamed születése: március. Ramadán Augusztus. Polipfesztivál: Kerkannah szigetek március. Douzi Szahara-Fesztivál: november 8-november 11. Tozeur-i Oázis-fesztivál: december.

Irányárak:
szendvics 1–2 TD, pizza 5–6 TD, hamburger 2-3 TD, ásványvíz 300 M, fagylalt 800 M, kávé 2 TD, bor 7-10 TD, sör 1-2 TD, kóla 1 liter 1,20 TD, croissant 0,3-0,6 TD/db, törökmogyoró 2,6 TD/400gr 0,7 TD/90gr, arab süti 1,5 TD/400 gr, hennapor 1-2 TD.

Fényképezés, film:
A fényképezés általában engedélyezett (kivéve olyan helyeken, ahol erre vonatkozó tilalmi tábla van, pl.: mecsetek). Tartsuk be a helyi viselkedés- és a vallási tradíciók illemszabályait, különösen személyek fotózásánál. Aki embereket szeretne fényképezni, tegye azt tapintattal – előtte kérjen engedélyt.
Sousse
Sousse a "Sahel gyöngyszeme", Tunézia harmadik legnagyobb városa és egyben legismertebb idegenforgalmi központja. A városkép igazán sokszínű, hiszen sok nép építészeti stílusa keveredik benne - kezdve a főniciaitól a románig, a bizáncin keresztül egészen az arabig. E népek kézjegyét viseli így többek között a Medina (óváros), a ribat (erőd), a souk (bazár) és sok más építészeti remekmű. Több kilométer hosszú finom homokos tengerpartján megtalálható valamennyi világhírű szállodalánc egy-egy tagja. Ezek magas színvonalon kínálják szolgáltatásaikat az utasoknak. A város nyüzsgő forgataga mindenkit magával ragad, járjon az utazó akár a bazárban vagy csak a tengerparti sétányon. Itt mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget a kaszinóktól a csöndes kis kávézókig. A város tarka forgataga és pezsgő élete mindenkit magával ragad.

Port El Kantaoui
A mór stílusban épült Port El Kantaoui luxuskikötője igazán elbűvöli az ideérkezőket. Macskaköves partja, mesés hajói, hangulatos éttermei, kávézói mindenkit bámulatba ejtenek. Tengerpartján szállodák egész sora húzódik, melyekben az utazó felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. Semmiképpen nem szabad kihagyni egy hosszú sétát azoknak, akik erre járnak. A kikötő zenélővilágító szökőkútja este a legcsodálatosabb! 

Hammamet
Tunézia "Saint Tropez"-a, az ország egyik legismertebb üdülőközpontja, mely a napsütötte Cap Bon félsziget déli részén fekszik. Bár múltja egészen az ókori időkig nyúlik vissza, életét mégis a jelen határozza meg. Kitűnő tengerparti fekvésének, kellemes strandjainak, zegzugos Medinájának (óváros) köszönheti egyre növekvő turistaforgalmát. A városkának egyedülálló hangulatot kölcsönöz az egész évben virágzó változatos növények sokszínűsége. A felhőtlen és nyugodt pihenés minden kellékével rendelkezik, legyen szó akár kávézókról, boltokról vagy a sportolás különböző eszközeiről. Hammamet tengerpartja az egyik legnépszerűbb tunéziai tengerpart, hangulatos utcákkal, remek szállodákkal, kristálytiszta vízzel.

Hammametben az utcákon sétálva különleges illatokra lehet figyelmes: a helyet elárasztja a narancsfák, a citromfák és az olívafák és terméseik illata, igazi egzotikus hellyé varázsolva ezzel a turisták körében nagy népszerűségnek örvendő turistaparadicsomot. Ön is átélheti a város hangulatát, élvezheti a kristálytiszta tenger hullámait. Ha már a városban jár, mindenképpen próbálja ki a helyi mór kávézók egyikét, üljön be egy finom török kávéra, vagy egy teára, és ha igazán autentikus élményre vágyik, akkor rendeljen a pincértől egy almás vízipipát. Igazi élmény egy ilyen pipa elpöfékelése. Ha nem csak pihenni szeretne, de szívesen bebarangolná az ország természeti-, kulturális és történelmi látnivalóit, akkor tekintse meg fakultatív kirándulási ajánlataink gazdag ajánlatát, és válassza ki az a programot, amely a leginkább elnyerte tetszését.

Monastir
Monastir tengerpartja már hosszú ideje az egyik legnépszerűbb tunéziai nyaralóhely a turisták körében. A fővárostól megközelítőleg 160 kilométerre található turistaparadicsomban nemcsak a csodás part, a pálmafákkal díszített tengerparti sétány miatt lehet vonzó a nyaralók számára, hiszen a város hangulata, a történelmi városközpont látványa, mauzóleumokkal, mecsetekkel, kávézókkal, éttermekkel, izgalmas bazári élettel megspékelt város szinte mágnesként vonzza a turistákat.

Esti programként ideális lehet besétálni a mesés belvárosba, sétálni a szűk kis utcácskákban, élvezni a város hangulatát. S ha már eleget sétáltak, akkor üljenek be a hely legnépszerűbb mór kávázójába, és olvadjanak bele a helyiek életébe – hacsak egy órára is. Meglátja, felejthetetlen élményben lesz része. S hogy még autentikusabbá tegye az estét, a finom török kávé mellé rendeljen egy – a helyiek körében népszerű – vízipipát, és pöfékelje el az almás dohánnyal tömött shishát. Ha a város által kínált lehetőségek még mindig kevésnek bizonyulnak, akkor érdemes megtekinteni a fakultatív kirándulások gazdag kínálatát, hiszen így a nagyszerű nyaralás mellett felejthetetlen élményekkel is gazdagodhat, az egyik ilyen a Szahara sivatag látványa.


Iratkozzon fel hírlevelünkre!