Costa Brava, a vadpart

 

 

Costa Brava, más néven a vad part Spanyolország északkeleti részén, Katalónia területén helyezkedik el. Barcelona innen csaknem 2 órányi autóútra található. Ezen a kb. 153 kilométeres partszakaszon sziklaszirtes szakaszok, valamint kavicsos illetve homokos strandok húzódnak. Az itt található leglátogatottabb tengerparti üdülővárosok közé tartoznak: Tossa de Mar, Lloret de Mar, Malgrat de Mar és végül, de nem utolsó sorban Santa Susana. Ezek közül Lloret de Mar az a hely, ahol inkább az éjszakai élet kedvelői vakációznak. Itt éjjel sem áll meg az élet. A turistákkal tele utcákon sok éjjeli club hirdeti diszkóját. Costa Brava egyszóval számos szórakozási lehetőséget nyújt. A partszakaszon elhelyezkedő hotelek többsége 3 és 4 csillagos rangot érdemeltek ki. Aki ragaszkodik a homokos partokhoz, annak Santa Susanna lehet a megfelelő hely, ahol szép aranysárga homokos a tengerpart, bár kissé gyorsan mélyülő.

Costa Brava a spanyol tengerpart egyik legkeresettebb üdülőhelye, de Costa Blanca, Costa del Sol, Costa Dorada vagy akár Costa de la Luz üdülőhelyei is sok turistát vonz magához minden évben.

COSTA BRAVA AJÁNLATAINK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL

Costa Brava az egyik legnépszerűbb spanyolországi nyaralási célpont. Hatalmas előnye, hogy közel található Barcelonához. Sziklás, homokos-kavicsos partszakaszai a kristálytiszta tengervízzel több, mint kielégítő vizuális élmény a szemnek. Megannyi vízi sportban próbálhatjuk ki magunkat  mint például a búvárkodás, kajakozás, szörfözés, állva evezés, széllovaglás. A vízi sportokat nem kedvelők is megtalálják számításaikat, hiszen Costa Brava és környezete rengeteg kirándulócélpontot ígér a túrakedvelőknek. A vad part temérdek éjszakai szórakozási lehetőséget ígér fiataloknak, éjszakai klubokat, koktélbárokat, kávézókat, pubokat és reggeli tartó bulikat. A helyiek tudatosan építették gasztronómiai egzisztenciájukat a part mentén így remek, és rengeteg lehetőség található a teljes paletta felderítéséhez. Megtalálható az egyszerű kifőzdétől a fine dining bisztróig minden mi szem-szájnak ingere.

Calella

Ugyan Calella már nem Costa Brava része, de sok utazási iroda és turisztikai intézmény Costa Bravahoz sorolja. Ez a település van legközelebb Barcelonához, nagyjából 60 perc alatt érhető el a katalán főváros tömegközlekedéssel.
A széles, hosszú, gyorsan mélyülő és homokos partot hatalmas szállodák, éttermek, bárok, klubok kísérik végig. Calella az a tipikusan kedvel nyaralóhely ahol kortól függetlenül megtaláljuk saját számításainkat. A központban érdemes felkeresni a Dalmau Parkot és tenni egy frissítő sétát, eltölteni egy családi pikniket. Calellaban népszerű látványosság még a 19. században épület világítótorony mely egy hosszabb sétára található strandtól. Azonban aki felkeresi mégsem bánja meg, panorámája kárpótolja az odalátogatókat. 

CALELLA AJÁNLATAINK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL

Lloret de Mar

Lloret de Mar, Costa Brava legnagyobb üdülőtelepe. A vad part fővárosának is hívják. Turisztikailag a legfejlettebb, az éjszakai élet központja. Lloretben gombamód szaporodnak a szállodák, bárok, kocsmák, vendéglátóegységek, 2010-ben egy kaszinó is épült. Elsősorban a fiatalok, bulizni vágyók kedvence, hiszen nyüzsgő, zajos és reggelig tartó bulikat szerveznek. Az üdülőhelyen nagyon népszerű szórakozás a Waterworld csúszdapark ahol 15 csúszda áll a szórakozni vágyók rendelkezésére az extrémtől a gyermekcsúszdákig. Llorettől nem messze található a Gnomo Park, amely elsősorban gyerekeknek kínál kikapcsolódási lehetőséget például mini golf, egy kisebb aquapark és egy különleges játszótér. A mellette lévő Arbre Aventura névre keresztelt erdei kalandpark gyerekeknek és felnőtteknek kínál számos lehetőséget az idő kellemes eltöltésére. Drótkötélpályákon, függőhidakon, összekötött fákon, próbálhatjuk ki ügyességünket. A Santa Clotilde kertet senkinek nem érdemes kihagynia. A szikla tetején lévő kert lenyűgöző kilátást nyújt a tengerre, a település legszebb látnivalója. A város gyönyörű és különleges templomát a Sant Romá templomot sem érdemes kihagyni. A 20. században építették át, 4 építészeti stílust ötvöztek renoválásakor (bizánci, modernista, mór és a reneszánsz).

Lloret de Mar strandjai:
Vízi sportok végtelen garmadáját próbálhatjuk ki vagy fedezhetjük fel a település gyönyörű szikláit. A strandról induló hajókirándulások között kínálnak többek közt „buli hajót” étel, ital ellátással, dj-vel, táncosokkal illetve tenger felfedező vízi kirándulásokat is. Lloretnek tiszta vizű, aprókavicsos-homokos, gyorsan mélyülő strandjai vannak. A fő strand 1,5km hosszú és nyáron nagyon zsúfolt. A strand déli végén található 1966-ban alkotott szobor Dona Marinera egy asszonyt ábrázol, aki a tengerről visszatérő halászokat üdvözli. A nyugati Fenals strand 700 méter hosszú és nem annyira zsúfolt, mint a fő strand. Még nyugatabbra a Boadella strandot fedezhetjük fel mely a település legszebb strandja. Llorettől keletre Canyelles közelében lévő strand már jóval békésebb, nyugodtabb a strand elhelyezkedése miatt.

LLORET DE MAR AJÁNLATAINK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL

Malgrat de Mar

Malgrat de Mar Blanestől délre található. Hivatalosan már nem Costa Brava része, de több helyen is oda sorolják. Santa Susanna és Blanes között fekszik, de már összeépült Santa Susannaval. Turizmusra épülő város, minőségi szolgáltatásokkal, minden igényüket kielégíti az ott nyaraló turistáknak. Családok, párok számára ideális elsősorban, ugyan megtalálható 1-2 klub, de az éjszakai élet korántsem olyan élénk, mint Lloretben. Strandja hasonló a többi Costa Bravan található strandhoz, partjai homokos-kavicsosak. Felfedezhetjük a Parc Francesc Maica-t ami egy különleges, izgalmas játszótér, feledhetetlen szórakozás a gyermekek részére. Marineland nem csak egy aquapark Malgratban. A külterületen található, a tengertől északra lévő létesítmény izgalmas csúszdákkal, gyerekeknek kialakított résszel, delfináriummal várja a 0-99 év közötti korosztályt. Delfinshowt, papagájshowt és fókashowt mutatnak be az idelátogatóknak. Marinelandbe ingyenes transzferjárat közlekedik Calellából, Lloret de Marból, Malgrat de Marból és Santa Susannaból is.

MALGRAT DE MAR AJÁNLATAINK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL

Santa Susanna

Calellához és Malgrat de Marhoz hasonlóan Santa Susanna sem része Costa Bravanak. Pinede de Mar és Malgrat de Mar között helyezkedik el, Costa Bravatól kicsit délebbre. Teljes mértékben üdülőhelynek számít. Nincsenek történelmi látványosságai, régkori emlékei. Amerre a szem ellát nívós szállodák és nyaralóházak. Csendes hely, ritkább éjszakai élettel tipikusan az a hely ahol csak strandolunk és napozunk. Programokat főként a szállodák szerveznek. A tengerparti sétányon gyalog megközelíthetőek a szomszédos települések de, ha kedvünk van, egyszerűen bevonatozhatunk Barcelonába várost nézni. Partja homokos, néhol sziklás, gyorsan mélyülő, ami jellemző Costa Bravara. A tengerparti rész mellett van, egy dombos része az üdülőhelynek ahonnan hangulatos kilátás nyílik a tengerre. Santa Susannaban nem feltétlen, de a környékén, karnyújtásnyi távolságra  tudunk csatlakozni rengeteg programhoz, kiránduláshoz. Santa Susanna = nyugodt, békés pihenés.

SANTA SUSANNA AJÁNLATAINK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL

VIDEÓK

 

Calella, Dalmau Park

 

Lloret de Mar, Water World

 

Lloret de Mar, Gnomo Park

 

Lloret de Mar, Santa Clotilde Gardens

 

Lloret de Mar, Sant Romá templom

 

Malgrat de Mar - Parc Francesc Maicá

 

Malgrat de Mar, Marineland


Costa Brava, a vadpart Costa Brava, a vadpart Costa Brava, a vadpart Costa Brava, a vadpart Costa Brava, a vadpart