Spanyolország

Ibéria Királya

Az Ibériai-félsziget legnagyobb országa, Spanyolország. Több, mint 46,5 millió lakosú ország hivatalos néven Spanyol Királyság. Fővárosa Madrid, nagyobb városok: Barcelona, Sevilla és Valencia. További részei: Baleár-szigetek (Mallorca és Menorca), Kanári-szigetek (Gran Canaria)

Hivatalos nyelve a kasztíliai spanyol, regionálisan beszélt nyelvek: katalán, baszk, galíciai és aráni, illetve számtalan egyéb spanyol nyelvjárás.

Hivatalos pénzneme: euró (€)

Nemzeti himnusza: Marcha Real

Nemzeti mottó: Plus Ultra (magyarul: Tovább felfelé)

EU tag: 1986 január 1. óta

A spanyol szó a latin hispaniolus szóból ered. Az okcitán nyelvben espaignol alakba került, majd a spanyol nyelvbe (és a többi új latin nyelvben) espanol írásmóddal vonult be.

Az Ibériai-félsziget a korai időkben is lakott terület volt. A Santander közelében található Altamira-barlang az őskori ember festményeit rejti.

Az Ókorban mint, sok másik Európai terület a Római Briodalom fennhatósága alatt állt. Hsipánai nevű provinciája lett. A nyugat Római Birodalomn bukását követően, legközelebb korai középkorban kellett térdet hajtsanak az itt élők a hódító germán népeknek. Később a behatoló muszlimok hódították meg a területet. Hosszú, kemény harcot követően az északi keresztény királyságok visszaszorították a muszlim uralmat. 1492 - abban az évben mikor Kolombusz Kristóf felfedezte az új világot - Granadát is sikeresen visszafoglalták. 

Ettől a ponttól kezdve, Spanyolország világbirodalommá nőtte ki magát. A kontinens legerősebb hatalma lett.
Majd a 16. és 17. században a világ vezető hatlma lett. Folyamatos belős és külső háborúk, azonban meggyengítették így, amikor a 19. század elején Franciaország megszállta a félszigetet, még nagyobbá vált a káosz.

A birodalom nagy része függetlenedett Spanyolországtól. A továbbra is megmaradt területeken a politikai instabilitás és a belső harcok folytatódtak.
A 20. század sem telt el problémák nélkül. Polgárháború pusztította az országot, amiután tekintélyuralmi rendszerben irányították. Ezekben az években a gazdaság átlagosan működött, mondhatni stagnált. Az időszak végén, egy nagyobb fejlődés jellemezte.
1978-ban helyreállították a demokráciát és parlamentáris alkotmányos monarchia időszaka kezdődött. 1986-ban Spanyolország csatlakozott az EU-hoz. Ez komoly gazdasági fejlődést eredményezett, illetve kultúrális renszánszát élte az ország.


Spanyolország Spanyolország Spanyolország Spanyolország Spanyolország